SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
22-11-11, 12:23
Przetwornica samochodowa!!!
Autor Wiadomość
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 22-11-07, 19:30   

Witam. chciałem powiedziec że transformator "tradycyjny" EI jest zbudownay z kształtek "E" i "I" i to powoduje że rdzen ma małą szczeline która powoduje że jego pozostałośc magnetyczna jest niewielka. W transformatorze te blaszki są układane na przemian i są odizolowane od siebie aby przez caly rdzen nie plynely prądy wirowe. A w toroidach rdzen jest zwijany tak w transformatorach zwijanych tylko ze one mją ten rdzen potem przeciety na pół.A toroid ma ten rdzen w calosci zwiniety, nie jest przecinany, a na nim jest potem nawiniete uzw. pierwotne i wtórne. To ze transformatory EI mją szczeline wiem od pani profesor z elektrotechniki i znalazlem uzasadnienie tez w literaturze wlasnie o tej szczelinie. W tym samym artykule co pisze o szczelinie w EI opisany byl wlasnie problem z toroidami że powodują wielkie impulsy prądowe i opis dlaczego. Jest to artykuł z "Elektroniki dla Wszystkich" numer z kwietnia 2005 roku. oczywiscie zgadzam sie ze do toroidów o mocach powyżej 100W należy stosowac tzw. soft start, lub w uzw. pierwotne wlutowac termistor, a po np 1min, zwierac go wylacznikiem aby nie wydzielała sie na nim niepotrzebana moc strat. pozdrawiam
 
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 22-11-07, 19:36   

I jeszcze jedno. Zjawisko wielkich impulsów prądowych występuje równierz w transformatorach na kształtkach EI jednak przy mocach powyżej 1kW :D
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 23-11-07, 08:45   

Pozdraswiam !
rafalelektronik napisał/a:
I jeszcze jedno. Zjawisko wielkich impulsów prądowych występuje równierz w transformatorach na kształtkach EI jednak przy mocach powyżej 1kW :D

Nieprawda, bo w trafach powyżej nawet 50W już wystepuje.
Natrafie ochronnym 24V160W jest zalecony bezpiecznik. Przy zalaczeniu zdarza sie,że wyrzuca. Z reguły montuje sie wiekszy bezpiecznik.
Jaki niby zwiazek ma szczelina zpozostalościa magnetyczna ? Żaden.
Szczelina w takim znaczeniu jak piszesz , to pmiar dlugości stołu suwmiarką.
Cerberus
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 23-11-07, 08:51   

Dziwne. U mnie nie wybija trafo EI. A szczelina "psuje" właściwości magnetyczne rdzenia (nie moze sie ona stale namagnesowac). tak samo jest z głowicami magnetycznymi. Głowica zapisująca posiada szerokąszczeline tylną, aby redukować pozostałość magnetyczną (zeby nie uległa trwałemu namagnesowaniu). A w toroidachn nie ma szczeliny zadnej
 
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 23-11-07, 15:00   

dzisiaj rozmawiałem z panią od elektrotechniki i powiedziała że tej szczeliny w transformatorach EI nie bierze się pod uwage przy obliczeniach itd. pomija się ją. Ale stwierdziła że praktycznie w EI jest mała szczelina. Mysle więc że mówiąc że EI nie ma szczeliny (Tak jak mówi Cerberus) jest równie prawidłowe, jak ktoś mówi że ta szczelina jest obecna. Jednak podtrzymuje zdanie o przyczynie impulsów prądowych w toroidach, gdyz ma to swoje uzasadnienie. Pozdrawiam
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 23-11-07, 23:08   

Pozdrawiam !
rafalelektronik napisał/a:
Jednak podtrzymuje zdanie o przyczynie impulsów prądowych w toroidach, gdyz ma to swoje uzasadnienie. Pozdrawiam

Jak na razie nie wyjaśniłeś mechanizmu impulsów prądowych w trafach.
Dlaczego indukcyjność przez pewien czas nie generuje siły przeciw-elektromotorycznej ?
Czy rdzen trafa podczas pracy nasyca się ?
Obejrzyj przebieg prądu !
Z pozostaloscią magnetyczną w toroidach to - pudło.
Materialy magnetycznie twarde posiadaja koercję, natomiast rdzenie transformatorów to materialy magnetycznie miękie.
Nawt zagladałem dizis do koercji - koercja to cecha materiału magnetycznego,
a nie rodzaju rdzenia. Koercje różnych materiałow magnetycznie miekich niwiele się różnią pomiedzy sobą.
Ja jeszcze nie znalazłem wyjaśnienia impulsu prądowego. Przy zasilaniu napięciem zmiennym, rdzen nie jest magnesowany polem - ale napięciem, czyli jest wymuszana indukcja, i w tym przypadku trudno odnieść się do pętli histerezy.
Problem przeszkadza, ponieważ uniemożliwia zabezpieczenie trafa bezpiecznikiem
adekawatnym do mocy przenoszonej przez trafo.
Jak przychodzi do konkretów, to kończa sie opowieści "biblijne" o zjawiskach,
i okazuje sie ,że nikt nie zna wytlumaczenia.
Jakis czas temu ,pewien kolega upierał sie, że ten problem jest dokładnie znany w literaturze, natomiast do dziś nie podał wyjaśnienia tego zjawiska.
Mieki start, to obejście problemu, znając mechanizm, można probować przeciwdzialać.
Pomiary materiału magnetycznego, to sprawa bardzo skomplikowana, wymaga naprawdę
dokładnej wiedzy w zakresie MM.
Jakbym się za to zabrał, to znalazłbym dokładne wyjaśnienie, ale to dużo pracy
i nie jest mi potrzebne.
Cerberus
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 24-11-07, 00:11   

"Dlaczego indukcyjność przez pewien czas nie generuje siły przeciw-elektromotorycznej ? " A jak ma generować?? Pozostałośc magnetyczna to pole stałe a nie zmienne
"Czy rdzen trafa podczas pracy nasyca się ?"
podczas pracy - nie. Ale podczas odłączania trafa przy szczycie amplitudy napiecia sieci energetycznej, rdzen zostanie namagnesowany (mimo że jest z materiału magnetycznie miękkiego jak głowice, które też sie namagnesowują! Dlatego co kilkanascie godzin pracy nalezy je demagnetyzowac). I jeśli dołączamy takie trafo znamagnesowanym rdzeniem a , prąd plynący przez uzw. będzie miał taki kierunek że wzmocni to namagnesowanie to rdzen sie nasyci, i poplynie prąd w uzw. wtórnym ograniczony jedynie rezystancją cewki. Wtedy rdzen przez co najmniej 1 półokres sieci będzie nasycony.
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 24-11-07, 15:35   

Pozdrawiam !
Matriał magnetycznie mięki, to oznacza znikoma koercję.
Aby było tak jak mowisz, to pozostałość magnetyczna powinna być na poziomie 50% maksymalnej indukcji.

Z ta głowicą, to też ktoś naopowiadal jakichś bajek.
Wyobraź sobie,że wczoraj znalazłem w domu dokładny opis procesu technologicznego wytwarzania głowic uniwersalnych w "Kasprzaku".
Bardzo dokladny opis technologiczny.
Szczelina z przodu jest 4um i ją się mierzy i kalibruje. Zależy od niej indukcyjnośc glowicy, i sygnał wyjściowy.
Natomiast glowica jest rzeczywiście dwuczęściowa, i w tylnej części nie posiada szczeliny.
Składa sie z dwoch części, ponieważ na obu połówkach są uzwojenie polaczone przeciwnie, ( 2x1900 zwojów) tak, aby nastąpila kompensacja zakłóceń od pól zewnętrznych. Głowica w tylnej częsci jest zlożona "na styk"- bez szczeliny.
Cerberus
Opis jest tak dokladny,że zawiera grubości blach, rodzaje stempli do wycinania krztałtek, temperatury, kleje, technologie klejenia, wraz az temperaturami faz klejenia.
Nastepnie zawiera dokladny opis szlifowania wraz z rodzajem materialu ściernego, gradacjami materaialu ściernego dla rożnych faz szlifowania. Następnie kalibracje indukcyjności poprzez szlif sczeliny przedniej, parametry sygnału i pomiary.
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 24-11-07, 23:32   

Tylko głowice zapisujące mają szczeline tylną. A w Kasprzakach były uniwersalne które jej nie maja. Tak samo głowica odczytująca nie ma szczeliny tylnej. A może chce kolega powiedziec że głowica nie ulega namagnesowaniu podczas pracy?? jak by kolega miał do czynienia z naprawami magnetofonów to by kolega widział jaka różnica jest w odtwarzanym dzwięku przy namagnesowanej głowicy i zdemagnetyzowanej. To tak na marginesie bo tematem są transformatory.
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 25-11-07, 08:02   

Pozdrawiam !
W głowicy zapisujacej płynie na stale prąd podkladu 60 kHz który wymusza magnesowanie taśmy w na liniowym odcinku histerezy. Jednocześnie rozmagnesowuje glowicę.
Także prad zapisujący jest to prąd zmienny.
Cerberus
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 25-11-07, 14:29   

Oczywiście z tym jak najbardziej się zgodze że przez głowice zapisa płynie prąd podkładu o wartości od 45 kHz do 250kHz (zależy od producenta). Nie umiem więc przekazać koledze jakoś mojego punktu widzenia na problem :D Dlatego nie bede pisał w tym temacie już nic nowego, bo nie mam juz nic do powiedzenia, jak i argumentów. Jednak jeśli bede wiedzial cos wiecej to napisze to w tym temacie. Pozdrawiam
 
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 25-11-07, 14:57   

Pozdrawiam !
W elektronice i elektryce bardzo trudno o rzetelne informacje odpowiadajace prawdzie.
Tak bylo i 35 lat temu jak ja studiowalem - wiele książek po 500 stron z wielkimi nazwiaskami i licznymi tytułami, a nic z nich nie można było zrobić.
To samo dotyczy elektryki i rzekomo kontrowersyjnego problemu RCD w TN-C.
W innych krajach, takich jak USA, jak czegoś nie wiesz, kupujesz książkę i nie wyważasz otwartych drzwi. Niestety u nas jest inaczej.
Cerberus
 
     
Saimon880 
Uczestnik forum


Wiek: 31
Dołączył: 19 Lis 2007
Posty: 16
Skąd: Gorlice
Wysłany: 01-12-07, 23:59   

W elektronice jak i w każdej innej dziedzinie nauki (dyscyplionie wiedzy) wszystko jest klarowne i jasne oparte na doświedczeniu, eksperymentach, poświęceniu życia, obliczeniach, doswiadczeniach, pomiarach, etc. itp. Dzisiaj mamy internet, dostęp do wiedzy, informacji, mamy przyrządy, a popełniamy błedy dużo gorsze niż nasi poprzednicy.Giną ludzie :-(To jest najgorsze w tym wszystkim, a rzekomo dążymy do pokoju i bezpieczeństwa w każdej dziedzinie życia społecznego. KAżdy jest przemądrzały, zero szacunku, współpracy, jedynie konsupcjonizm, snobizm i arogancja przyświeca życiu codziennemu.

A ty malutki Cerebusie nie potrafisz przyznac racji chłopakowi, który ma informacje na bieżąco, a nie tak jak ty jakies stare żarcie na tacy z przed iluś x laty temu.To przykre, ale napędzasz sie sam we wsteczną stronę ewolucji...That's my Fight!
_________________
Są kobiety bezcenne za wszystkie inne zapłacisz karta MasterCard
 
 
     
rafalelektronik 
Uczestnik forum
Technik elektronik



Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 23 Paź 2007
Posty: 141
Skąd: Zabrze
Wysłany: 02-12-07, 02:11   

Widze że jednak ktoś potrafił zrozumieć moje wyjaśnienie problemu :D Pozdrawiam
 
 
     
1988MaciejT 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Wiek: 26
Dołączył: 04 Kwi 2007
Posty: 100
Skąd: Koziegłowy WLKP
Wysłany: 01-01-08, 20:02   

Chociaż jestem jeszcze młody, i na pewno bardzo niedoświadczony, to zaryzykuję twierdzenie że jeśli ktoś z dobrej książki dot. zagadnień elektryki / elektroniki nie umie wynieść rzetelnych informacji, to jest tego jedna przyczyna: ktoś ten nie zna się na tyle dobrze "w temacie" żeby zrecenzować przeczytane informacje i wyłuskać z nich to, co potrzeba. Znam wiele książek z których można się dowiedzieć wielu interesujących rzeczy, których nie można nauczyć się "w szkole", a które trudno samemu stwierdzić w praktyce - a bywają one przyczyną wielu nieprawidłowości w układach elektronicznych - np. "projektowanie układów analogowych" A. Peace, czy znana od dawna "Sztuka Elektroniki". W tej ostatniej są także błędy, ale każdy kto zna podstawy tematu sam je znajdzie w trakcie czytania, nie idąc "ślepo" za książką.
Wracając do tematu - przetwornie to bardziej skomplikowane sprawy, niż proste kluczowanie prądu na uzwojeniu pierwotnym trafo. Przetwornice posiadają także układ kontroli i sprzężenia zwrotnego, a te układy często zawodzą - to właśnie sprzężenie zwrotne jest źródłem wielu kłopotów, sterując tranzystorami bipolarnymi (które sterują MOSami kluczującymi) tak, że przez ich kolektory w pewnej chwili płynie 10 - 15mA prądu, co powoduje że tranzystory te wzbudzają się generując oscylacje rzędu setek MHz, co z kolei powoduje że ci bardziej zaawansowane układy kontroli natychmiast odłączają napięcie. Bardzo ważne jest - jak już wspomniano wcześniej - odczekanie min. 0,2s od momentu załączenia przetwornicy do podłączenia obciążenia indukcyjnego lub silnie pojemnościowego - takie obciążenie w chwili załączenia przetwornicy, kiedy przez uzwojenie pierwotne trafo płynie prąd stały (właśnie tak - stały - mowa o pojedynczych milisekundach) powodują najzwyklejsze zwarcie wyjścia przetwornicy. A jeżeli wieża, o której mowa, nie posiada przetwornicy impulsowej, tylko zwykły zasilacz z najzwyklejszym w świecie trafo, to czemuż by nie spróbować zmienić charakteru obciążenia, jakim jest uzwojenie trafo, za pomocą kondensatora? Zdecydowanie zmieni sie wówczas charaktery pracy przetwornicy, zwłaszcza w fazie początkowej zasilania obciążenia.
/ Pozdrawiam wszystkich, życząc jak najlepiej w Nowym Roku 2008!
_________________
Maciej Tr.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group