SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie
Autor Wiadomość
fudi1988 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 25
Skąd: Brzeg
Wysłany: 06-07-08, 11:38   Pytanie

Prosze o pomoc mam dylemat co zrobić

W nowym pomieszczeniu kłade instalacje elekt. ma to być kuchnia
do pomieszczenia jest doprowadzona trójfazówka 5x2.5mm (przew. miedziane) zabezpieczona wyłacznikiem trójbiegunowym B 25A i różnicówką In 25A 0.03A W skrzynce oddalonej 10m od kuchni (kuchnia jest na pietrze a skrzynka na parterze)

moge ten przewód wykorzystac do zasilenia kuchni tzn. gniazd ( L1 N PN kuchenki, L2 N PN zmywarki i L3 N PN lodówki) ps. te trzy obwody dodatkowo zabezpiecze juz w kuchni wyłacznikiem jednobiegunowym 16A



ps. a mozna zrobić coś takiego, ze w skrzynce rozłącze 3fazówke i zrobie z niej 1 fazówke a 3 przewody które były wcześniej L1 L2 i L3 2,5mm połacze razem ze by zmniejszyc obciązenie ??

Przepraszam z góry za błedy ort.
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 06-07-08, 11:51   

1. Obciazenie sie nie zmieni tylko zostanie rozlozone pomiedzy 3 fazy.
2. Moze Kolega rozdzielic jeden obwod 3 faz na 3 jednofazowe.
3. Zabezpiecznie 3 faz jest wylacznikiem instalacyjnym 25A o charakterystyce B. Dlaczego na rysunku obwody 1faz sa zabezpieczone bezpiecznikami skoro Kolega pisze o wylacznikach instalacyjnych?
4. Nie pamietam z glowy ale 2.5mm2 zabezpieczony 25A to IMHO troche za duze zabezpieczenie dla tego obwodu. Obiciazalnosc pradowa moze i jest w normie ale wydaje mi sie, ze ten przewod sie ugotuje podczas zwarcia.
5. Zabezpiecznie odplywow 1 fazowych wylacznikami instalacyjnymi 16 A o charakterystyce B i zabezpieczenie obwodu 3 faz. wylacznikiem instalacyjnym 25A o charanterystyce B nie zapewni selektrywnosc.
6. Jesli Kolega juz buduje mala rozdzielniczke to na jej wejsciu nalezaloby dac rozlacznik izolacyjny, ze wzgledow bezpieczenstwa.
7. Jesli odbiorem jest kuchenka elektryczna i mozna ja podlaczyc jako 3faz. odbiornik to radzilbym ja tak podlaczyc. Kuchenka elektryczna na 1faz to nie jest dobry pomysl. Poza tym ona powinna miec dedykowany obwod.
8. Zmywarke i lodowke mozna wrzucic na jeden obwod. Lodowka to obciazenie rzedu 200-250W ale stale a zmywarka ok 1.5kW-2.0kW jak grzeje wode.

Pozdrawiam
Klaudiusz
 
     
fudi1988 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 25
Skąd: Brzeg
Wysłany: 06-07-08, 13:50   

Klaudiusz napisał/a:
2. Moze Kolega rozdzielic jeden obwod 3 faz na 3 jednofazowe.


tzn. moge zaraz za zabezpieczeniem 3fazowym (tego obwodu) w skrzynce rozdzielic ten obwod na 3 jednofazowe zabezpieczone nastepnie bezpiecznikiem 16A na obwód ??
jednofazowe L1 N PN - L1 N PN - L1 N PN czy L1 N PN - L2 N PN - L3 - N PN??




3. Przepraszam są zabezpieczone bezpiecznikami nie wyłacznikami ( spraw chodzi mi po głowie sam sie czasem motam w tym wszystkim )

4 tak zabezpieczony jest ten obwód 3 fazowy. Ja zaraz za nim wstawie zabezpieczenia 16A i jeden 20A na kuchenke (chociasz 16A tez bedzie dobry )

5 Co proponujesz zrobić zastosowac bezpiecznik 25A char. C??

7 Sam nie wiem jak jest z tymi kuchenkami elekt. teraz są 1fazowe
ale nie wiem czy obciązenie nie bedzie wtedy za duze na przewód 3x 2,5 kuchenka ma 4płyty grzewcze kazda pobiera mniej wiecej 1.5kW i chyba tyle samo piekarnik


ps. zastanawiam sie czy nie pociągnąc z skrzynki przewód jednofazowy 3x 4mm zabezpieczonego bezp. nadprądowym 25A klasy B i dopiero od niego rozciągnąc te 3 obwody przewodem 3x2,5mm zabezpieczone 16A bezpiecznikim
co o tym myslicie ?
Pierwszy raz robie kuchnie i musze dobrze zastanowic sie jak ją zasilic ze by przewody zasilające sie nie grzały w koncu to ma byc na lata :)
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 44
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1124
Skąd: Wadowice
Wysłany: 06-07-08, 20:57   

fudi1988 napisał/a:
n. moge zaraz za zabezpieczeniem 3fazowym (tego obwodu) w skrzynce rozdzielic ten obwod na 3 jednofazowe zabezpieczone nastepnie bezpiecznikiem 16A na obwód ??

A po co? Jeżeli obwód jest dedykowany pod zasilanie płyty elektr.można zastosować 3 e-ski 301.Praktyczne......
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 06-07-08, 21:04   

Zaraz zaraz, zamiast zespolonego wylacznika 3-faz. zastosowac 3 niezalezne 1-faz? Przeciez to jest niedopuszczalne, poniewaz nie spowoduje wylaczenia urzadzenia spod napiecia podczas zwarcia jednofazowego.

Poza tym polacznie B25A -> B16A nie zapewnia selektywnosci, tak samo jak B25A -> gG16A. O czesciowej selektywnosci mozemy mowic tylko i wylacznie przy zastosowaniu gG25A -> B16A. (gG - bezpiecznik).

Pozdrawiam
Klaudiusz
 
     
fudi1988 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 25
Skąd: Brzeg
Wysłany: 20-07-08, 07:31   

W skrzynce zaraz za głównym zabezpieczeniem i wspólną róznicówką dołączyłem obwódy (2- 3x4mm) zabezpieczony bezp. nadprąd. B16 (firme zapomniełem) doprowadziłem je do kuchni do puszki tam od puszek poprowadziłem obwody 3x2,5 po całej kuchni na gniazda
jeden obwód osobno na lodówke i inny drobny sprzet, drógi obwód na zmywarke
dla kuchenki elekt. zostawiłem 1 obwód 3fazowy
sprawdziłem działanie różnicówki (zwarłem N z PN) działa
i zrobiłem zwarcie L1- N wywala mój bezpiecznik nadprad. B16 Selektywnosc zachowana

ps.
1. Co zrobić jak do domu dochodzi tylko 210V Jest to dom na wiosce, jak ktoś spawa na koncu wioski napiecie w domu wynosi 190-200V
2. Zaówarzyłem ze w garażu jest instalacja 3fazowa 4x2,5 L L2 L3 i PN
i zastanawiam sie czy to bład podłaczenia 4przewodu w skrzynce do PN czy moze zmienic na N ??? wtedy silnik nie buczy ?
CHyba ze jest w tym jakis cell??
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1047 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3978
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-08, 07:47   

Witam
Cytat kolegi fudi1988:
Cytat:
1. Co zrobić jak do domu dochodzi tylko 210V Jest to dom na wiosce, jak ktoś spawa na koncu wioski napiecie w domu wynosi 190-200V

A tu kolega już nic nie zrobi, jest zachowany dopuszczalny spadek napięcia 10%. Jedynie przebudowa linii lub wymiana trafo na większy może coś pomóc. To jest bolączka wszystkich wiejskich napowietrznych instalacji prawie w całym kraju.
Cytat:
czy to bład podłaczenia 4przewodu w skrzynce do PN czy moze zmienic na N ??? wtedy silnik nie buczy ?

Do zwykłego silnika 3-f ( oprócz 3 faz ) jest potrzebny jedynie przewód ochronny PE lub ochronno-neutralny PEN w starych instalacjach, montowany do korpusu w celach ochronnych i nie ma on wpływu na pracę silnika.
_________________
Jacek
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group