SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
czy instalacja wytrzyma?
Autor Wiadomość
stolarz 
Uczestnik forum
stolarz


Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 2
Skąd: Ziębice
Wysłany: 01-11-08, 20:56   czy instalacja wytrzyma?

mam mały zakład stolarski chciałbym zakupić nową maszynę (szlifierka) z silnikiem s 1
11 kw ( rozruch trójkąt - gwiazda lub w opcji z falownikiem płynny start) +2.2 kw posuwy
maszyna musi pracować z dwoma odciągami 3 kw razem 6 kw lub jeden duży 5,5 kw

problem leży w instalacji od słupa do zabezpieczeń, przez licznik do gniazdka biegnie przewód aluminiowy 6 mm2 (średnica 2,75 mm) zabezpieczenie 25 A główne topikowe dalej automat 25 A , zabezpieczenie można zmienić ale czy przewód wytrzyma?
maszyna wymaga własnego zabezpieczenia 32 A ,po dodaniu odciągu 6 lub 5,5 kw całość razem 40 A, tyle się dowiedziałem, ale co do instalacji nikt ze znajomych nie może mi pomóc.
z góry dziękuję za pomoc.
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 60
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1584
Skąd: Gryfino
Wysłany: 01-11-08, 21:06   

Witam!
Na dobry początek, proszę pobrać programy:
http://www.moeller.pl/Programs/Suwak_1.exe
http://www.moeller.pl/Programs/Suwak_2.exe
http://www.moeller.pl/Programs/Suwak_3.exe
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
michcio 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 184
Skąd: Modliborzyce
Wysłany: 02-11-08, 12:34   

Na sam silnik 11 kW 25A najprawdopodobniej będzie za małe, szczególnie jeśli silnik będzie bez softstartu.

Jeśli to zabezpieczenie przedlicznikowe to nie możesz sobie go zmienić samemu bo jest własnością ZE i żeby zwiększyć moc przyłączneniową trzeba wystosować odpowiedni wniosek do ZE i wnieść stosowną opłatę (coś powyżej 100 zł za kW).

Na sumaryczną moc 19,2 kW teoretycznie powinno wystarczyć zabezpieczenie 32A, ale musi być zachowana zasada stopniowania zabezpieczeń, dlatego przed licznikiem powinno być przynajmniej 40A, najlepiej topiki (eski wyskoczą przy zwarciu gdziekolwiek).
Tylko z tym trzeba by się zwrócić do ZE.
Ciekawo nie widzę aluminiowego WLZ-u, przydało by się przynajmniej 6 mm2 miedź, choć nie zaszkodzi 10 mm2, nie wiem jak tam, ale u mnie np. ZE podobno robi problemy jak WLZ jest cieńszy niż 10 mm2.
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2352
Skąd: Galicja
Wysłany: 02-11-08, 16:54   

Witam.

zwracam uwagę, że dla działalności gospodarczej zarobkowej (nierolniczej) obowiązuje korzystanie z innej taryfy niż bytowa i rolnicza, a więc cena energii jest inna. Nalezy natychmiast zgłosić się do ZE, aby nie zostać posądzonym o kradzież energii, bo do tego może sprowadzić się korzystanie z niej po dotychczasowej cenie.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
stolarz 
Uczestnik forum
stolarz


Wiek: 34
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 2
Skąd: Ziębice
Wysłany: 04-11-08, 22:06   

Witam!
przewód ze słupa jest naprawdę cieniutki 6 mm2, jak się dowiedziałem to teściu sam się podłączył tylko mu później papierki podbili dlatego taki cieńki kabel.
Złoże do ZE podanie o nowe przyłącze na działalność gospodarczą niech pociągną nowy drugi kabel na zakład a stary zostanie na dom chciałbym 25kw i 40 A ale na naszym osiedlu to może być problem.

Mam pytanie w miedzi przelicza się 6-7 A na 1 mm2 przekroju ,a jak to jest w aluminium?
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 05-11-08, 00:03   

stolarz napisał/a:
Złoże do ZE podanie o nowe przyłącze
nie chwaliłbym się działalnością tylko złożył na wymianę Al na Cu. Kogo obchodzi co robisz w domu(oprócz Us) zamawiasz i Ci dają Twoje Alu wytrzyma ok 33A a cu ponad 40A
 
     
michcio 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 184
Skąd: Modliborzyce
Wysłany: 06-11-08, 17:01   

stolarz napisał/a:

Mam pytanie w miedzi przelicza się 6-7 A na 1 mm2 przekroju ,a jak to jest w aluminium?


Nie do końca. Wg tego wychodzi np. 60-70 A na przewód 10 mm2 a na prawdę jest około 50 A czy mniej.
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 07-11-08, 13:54   

michcio napisał/a:
stolarz napisał/a:

Mam pytanie w miedzi przelicza się 6-7 A na 1 mm2 przekroju ,a jak to jest w aluminium?


Nie do końca. Wg tego wychodzi np. 60-70 A na przewód 10 mm2 a na prawdę jest około 50 A czy mniej.

szczegóły w PN IEC 60364-5-523
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group