SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie silnika 3 fazowego na 230V
Autor Wiadomość
piter270 
Uczestnik forum


Wiek: 48
Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 63
Skąd: wierzbica
Wysłany: 08-03-10, 20:04   Podłączenie silnika 3 fazowego na 230V

Mam silnik klatkowy na 380V,o,7kW i chciałbym go zasilić 230V.Jeżeli ma ktoś jakiś schemat podłączenia
to bardzo proszę o pomoc.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-03-10, 18:01   

Witam
Cytat kolegi piter270:
Cytat:
Jeżeli ma ktoś jakiś schemat podłączenia
to bardzo proszę o pomoc.

A proszę bardzo - schemat w załączniku poniżej
W ten sposób pracuje na 1 fazie.
Silnik trójkąt 230V / gwiazda 400V.

zasilanie silnika 3f jako 1f_.jpg
Plik ściągnięto 2316 raz(y) 13,27 KB

_________________
Jacek
  
 
     
piter270 
Uczestnik forum


Wiek: 48
Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 63
Skąd: wierzbica
Wysłany: 14-03-10, 20:06   

dzięki za pomoc pozdrawiam
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-10, 21:03   

Witam
Cytat kolegi piter270:
Cytat:
Mam silnik klatkowy na 380V,o,7kW i chciałbym go zasilić 230V

Można także wykorzystać przemiennik częstotliwości do zasilenia silnika 3-f ( 3 x 230 V ) z jednej fazy - schemat w załączniku.
Tylko należy pamiętać o tym, że nie każdy silnik nadaje się do współpracy z falownikiem, a zwłaszcza starszego typu.

Zasilanie silnika 3f z jednej fazy poprzez przemiennik częstotliwości.JPG
Plik ściągnięto 980 raz(y) 16,01 KB

_________________
Jacek
  
 
     
irmar01 
Uczestnik forum
irmar01


Wiek: 45
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 55
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 30-05-10, 15:27   Pojemność kondensatora

Witam.
Mam podobną sytuację i podobny problem.
Chcę podłączyć silnik trójfazowy do jednej fazy i pytanie odnośnie pojemności kondensatora. Wg wzoru dla 0,7 kW powinienem zastosować 50 mikro F.
Kolega Jack, jednak napisał aby zastosować 500 mikro F.
Ponadto chciałbym poznać opinię czy przy podłączeniu silnika do układu jednofazowego nie stracę na mocy?

Proszę o wypowiedź szanownych forumowiczów.
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-10, 16:06   

Witam
Kolega irmar01 napisał:
Cytat:
Wg wzoru dla 0,7 kW powinienem zastosować 50 mikro F.

Oczywiście że tak, można tak przyjąć 70 mikro F na 1kW mocy silnika. To są wyliczenia tylko w przybliżeniu.
Cytat:
Kolega Jack, jednak napisał aby zastosować 500 mikro F.

Fakt, zdaje się źle przyjąłem moc z pierwszego postu autora tematu:
Cytat:
Mam silnik klatkowy na 380V,o,7kW
Przyjąłem jako silnik na napięcie znamionowe 380 V o mocy 7kW. A zdaje się chodzi o 0,7kW. Już poprawiam rysunek i zamieszczam nowy w pierwszym moim poście.
_________________
Jacek
 
     
irmar01 
Uczestnik forum
irmar01


Wiek: 45
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 55
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 30-05-10, 16:30   

Dziękuję.
A odnośnie spadku mocy takiego silnika po zmianie z 400 na 230V?
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-10, 17:01   

Witam
Kolega irmar01 napisał:
Cytat:
A odnośnie spadku mocy takiego silnika po zmianie z 400 na 230V?

To też zależy od mocy silnika i celu jego wykorzystania. Dziś, przy występowaniu przemienników częstotliwości nikt zapewne takich badań nie przeprowadza, bo i po co. Może kiedyś, ktoś eksperymentował i podzieli się na Forum doświadczeniem. My możemy jedynie teoretyzować. Nawet po podłączeniu, kiedy widzimy oczekiwany efekt np. napędu wentylatora nie zastanawiamy się ile mocy zostało stracone.
_________________
Jacek
 
     
irmar01 
Uczestnik forum
irmar01


Wiek: 45
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 55
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 30-05-10, 18:26   

Chodzi mi o konkretny przykład:
Zostawmy w spokoju ten silniczek 700W do wentylatorów, on na pewno da sobie rady.
Mam zamiar podłączyć kolejny silnik, tym razem 4 kW, napędzał będzie podnośnik samochodowy w warsztacie w którym brak jest trzech faz. Jest jednak możliwość jego podłączenia do sieci 230V i powyższe pytanie się tyczy właśnie spadku mocy tego konkretnego silnika, gdy będzie pracował na jednej fazie.
Zaznaczam, że podłączenie zrealizuję za pomocą kondensatora, nie przy pomocy przemiennika częstotliwości.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group