SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"ES" za czy przed "RCD"(?)
Autor Wiadomość
Emilio 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: pomorze
Wysłany: 28-01-07, 12:33   "ES" za czy przed "RCD"(?)

Dzień dobry. Modernizuje domową instalacje (wymiana Tn-c na Tn-c-s) przydział mocy 4kW zabezpieczenie na liczniku 20A. Instalacja w domu podzielona na 6 obwodów zabezpieczona w rozdzielni (esami) ... jestem na etapie modernizacji instalacji w łazience (i tu własnie mam problem) Chciałbym (muszę) zainstalować przepływowy prysznicowy podgrzewacz wody(tak do 3.5 kw). Będę doprowadzał do ogrzewacza bezpośredni obwód od licznika na osobnym zabezpieczeniu. W mieszkaniu zabezpieczenie RCD... i właśnie tu mam problem. Czy za RCD w rozdzielni domowej muszę ponownie zastosować zabezpieczenie nadprądowe, jeżeli tak to ilu amperowe (obwód 3.5kW,chciałbym zastosowac przewód 3x 4mm²) [-o<
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1039 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3967
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-07, 12:59   

Witam
Cytat kolegi Emilio:
Cytat:
Będę doprowadzał do ogrzewacza bezpośredni obwód od licznika na osobnym zabezpieczeniu
Każdy wydzielony obwód elektryczny powinien posiadać zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe (popularnie S)
Cytat:
Czy za RCD w rozdzielni domowej muszę ponownie zastosować zabezpieczenie nadprądowe
Tak. Jeżeli jest zmiana przekroju przewodu na mniejszy dla obwodu odbiorczego, należy zastosować oddzielne zabezpieczenie tego obwodu.
Cytat:
jeżeli tak to ilu amperowe (obwód 3.5kW,chciałbym zastosowac przewód 3x 4mm²)
Do zasilania podgrzewacza 3.5kW wystarczy przewód YDY 3x2,5 mm2 oraz zabezpiecznie typu S o wartości B16 A.
U kolegi może wystąpić brak selektywności zabezpieczeń, przedlicznikowe jest trochę za małe. Z tym pewnie nic się nie zrobi, jaki przydział takie zabezpieczenie przedlicznikowe. Wlz to pewnie 3x4mm2
_________________
Jacek
 
     
Emilio 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: pomorze
Wysłany: 28-01-07, 13:58   

Cytat:
Do zasilania podgrzewacza 3.5kW wystarczy przewód YDY 3x2,5 mm2 oraz zabezpiecznie typu S o wartości B16 A.


Tak. Tylko ze wprzyszłości chcę wystąpić o zwiększenie przydzialu (o ile to będzie możliwe i z radością zainstalowałbym ogrzewacz o mocy 5kW. Czy w/z z tym przewód YDY 3x2,5 mm2 spełni " wymagania"?

Cytat:
Wlz to pewnie 3x4mm2


Tak wlaśnie chcę zrobić.Obecnie do mieszkania "wchodzi" (uwaga) Cu 1.5mm².

Cytat:
jaki przydział takie zabezpieczenie przedlicznikowe.


Własnie. Sąsiad ma ten sam przydział a zabezpieczenie typu S o wartości C25A(nowa instalacja). Ja natomiast topikowe 20A. Moze po wymianie WLZ dadzą wyższą wartość?
Odnośnie zabezpieczenia przedlicznikowego. Popatrzcie jak to wygląda w kamienicy ,w której mieszkam:

4.JPG
"Bajka"-PRAWDA?
Plik ściągnięto 320 raz(y) 36,75 KB

 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1039 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3967
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-07, 14:04   

Witam
Cytat kolegi Emilio:
Cytat:
Tak. Tylko ze wprzyszłości chcę wystąpić o zwiększenie przydzialu (o ile to będzie możliwe i z radością zainstalowałbym ogrzewacz o mocy 5kW. Czy w/z z tym przewód YDY 3x2,5 mm2 spełni " wymagania"?
Nie wystarczy, należy zastosować 4mm2.
A ogólnie to jestem w szoku, po ostatnim poście kolegi. Bez generalnej przebudowy instalacji nie obejdzie się. Strach cokolwiek montować.
_________________
Jacek
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2352
Skąd: Galicja
Wysłany: 28-01-07, 14:12   

Witam.

1. Dla 5 kW nie wystarczy 3 x 2,5 mm² - prawidłowo.
2. wlz 3x4 to zdecydowanie za mało na już, a przecież chcesz jeszcze mieć zapas na później (obciążalność 3x4 to tylko ok. 5,7 kW)
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
Emilio 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: pomorze
Wysłany: 28-01-07, 14:31   

Tylko kogo zmusić do doprowadzenia WLZ do użytecznosci? Administratora budynku(ZGM) czy zakład energetyczny? Na jednych i drugich nie robi TO żadnego wrażenia. Spotkałem się z opinią : -W starych kamienicach to "normalka".
-(użyłem cudzysłów ,ale nie wiem czy jest tu na miejscu?-to takie pytanie retoryczne.
Spójrzcie na to:

1.JPG
Plik ściągnięto 318 raz(y) 28,64 KB

 
     
Emilio 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: pomorze
Wysłany: 28-01-07, 14:35   

Cytat:
wlz 3x4 to zdecydowanie za mało na już, a przecież chcesz jeszcze mieć zapas na później (obciążalność 3x4 to tylko ok. 5,7 kW)


Co kolega proponuje w zamian?
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1039 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3967
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-07, 14:37   

Witam
Kolega siekierowy napisał:
Cytat:
2. wlz 3x4 to zdecydowanie za mało na już, a przecież chcesz jeszcze mieć zapas na później (obciążalność 3x4 to tylko ok. 5,7 kW)
Dla wlz oczywiście to za mało, koledze Emilio chodziło o zasilanie podgrzewacza 5kW - i to jest wystarczający przekrój przewodu.
Cytat kolegi Emilio:
Cytat:
Tylko kogo zmusić do doprowadzenia WLZ do użytecznosci? Administratora budynku(ZGM) czy zakład energetyczny?
Zarządca budynku, czyli administracja jest odpowidzialna za utrzymanie stanu technicznego budynku i to oni powinni znaleźć środki na przebudowę wlz-tów.
Cytat:
Co kolega proponuje w zamian?
YDY 3x6mm2 dla wlz oraz zwiększenie przydziału mocy w ZE, ewentualnie przejść na zasilanie 3-f.
_________________
Jacek
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2352
Skąd: Galicja
Wysłany: 28-01-07, 14:59   

Witam
Jack napisał/a:
Cytat:
Co kolega proponuje w zamian?
YDY 3x6mm2 dla wlz oraz zwiększenie przydziału mocy w ZE, ewentualnie przejść na zasilanie 3-f.

Ja bym nawet pomyślał o 3 x 10.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
Emilio 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: pomorze
Wysłany: 28-01-07, 20:48   

Dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi,ale nie wiem nadal co zrobic z zabezpieczeniem typu S za RDC na obwodzie do łazienki przy zastosowaniu YDY 4mm²(powinien być B20A(?) A zgodnie z umową z zakładem energ. zabezpieczenie przy liczniku, również 20A. Czy tak moze być zanim nie wystąpie o zwiększenie przydziału mocy?
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1039 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3967
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-01-07, 20:59   

Witam
Cytat kolegi Emilio:
Cytat:
Dziękuję za wszystkie cenne podpowiedzi,ale nie wiem nadal co zrobic z zabezpieczeniem typu S za RDC na obwodzie do łazienki przy zastosowaniu YDY 4mm²(powinien być B20A
Wcale nie musi być B20A, może być B16A, zabezpieczenia można zmniejszać do woli, to zależy od odbiornika.
Na miejscu kolegi nic bym nie kombinował z podłączaniem odbiorników dużej mocy, przed wymianą wlz-ta, kolega wcześniej napisał, że jest Cu 1,5 mm2, może dojść do pożaru w wyniku przeciążenia wlz-tu.
A odnośnie zabezpieczeń to musi być zachowana selektywność, aby wyzwalały zabezpieczenia najbliższe uszkodzonego odbiornika lub obwodu elektrycznego.
_________________
Jacek
 
     
Emilio 
Uczestnik forum


Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 7
Skąd: pomorze
Wysłany: 28-01-07, 21:25   

Cytat:
kolega wcześniej napisał, że jest Cu 1,5 mm2, może dojść do pożaru w wyniku przeciążenia wlz-tu.


Zgadzam się z kolegą. Niczego co ma duży pobór nie będę podłączał. Chcę tylko przygotować (zmodernizować) instalacje w mieszkaniu przed przystąpieniem do dalszych prac remontowych. Podejrzenia kolegi ze próbuje kombinować są bezpodstawne. Nie wymieniam instalacji tylko po to by ją wymienić. Wymieniam po to by czuć sie bezpieczny.
Wyczuwalna irytacja kolegi ,była niepotrzebna.
 
     
milon 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 7
Skąd: Mielec
Wysłany: 15-02-07, 20:36   

Witam
proszę skorzystać z tej strony http://www.technokabel.com.pl/obciazalnosc.html#51
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group