SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik 0.8 kw 3f jakie zabezpieczenie
Autor Wiadomość
marian79 
Uczestnik forum


Wiek: 35
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 4
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 11-12-10, 00:07   Silnik 0.8 kw 3f jakie zabezpieczenie

Witam
silnik pracuje z przekładnią gdzie pózniej za pomocą 2 pasków napędza podajnik kubełkowy
moc 0.8 kw 3 fazowy , pseudo elektryk podłączył w ubiegłym roku w/w silnik bez zabezpieczenia ( brak bezpiecznika , stycznika , termika)
teraz spalił się silnik , ale został już przewinięty
przyjechał drugi elektryk i zaproponował
zabezpieczenie S303 C10
stycznik ETI CEM 32 ? ? ?
oraz termik z zakresem 6-10A

ja nie jestem elektrykiem ale na chłopski rozum taki stycznik do tak małego silnika to już spora przesada , podpowiedzćie mi coś bo szefowa jest skłonna to kupić i wołać tego elektryka

dziękuje wszelkie
pozdrawiam Mariusz
 
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 29
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 11-12-10, 01:03   

Witam , twój elektryk nie jest chyba taki zły .... Z pamięci ci powiem , że silnik pobiera jakieś 2,1 A , toteż odpowiedni będzie wyłącznik C6 . Nastawa termika - od 1 - 1,1 In . Zamontowanie większego stycznika niczemu nie zaszkodzi , wręcz przeciwnie wydłuży się jego trwałość , jednak nie ma co przesadzać i można wybrać mniejszy - na prąd znamionowy 16A .

pozdrawiam Sebastian
 
     
Alpak 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 11-12-10, 12:42   

Wylacznik silnikowy 1.6 - 2.5A + stycznik np: dilm7 od mellera.
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 29
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 11-12-10, 17:03   

w poprzednim poście oczywiście chciałem powiedzieć , że elektryk nie jest zbyt dobry ...
 
     
marian79 
Uczestnik forum


Wiek: 35
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 4
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 11-12-10, 17:19   

Czy może być włącznik M611 4,5 - 6 A z takim zakresem , czy zastosowanie takiego włącznika eliminuje stycznik ?
 
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 29
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 11-12-10, 18:10   

dobierasz zbyt duży prąd znamionowy , powinieneś nastawić termik na wartość prądu w zakresie od 1 - 1,1 In
In - prąd znamionowy silnika , odczytany z tabliczki znamionowej .
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 60
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1584
Skąd: Gryfino
Wysłany: 11-12-10, 19:37   

Witam!
Z mojej strony lektura.
Mogą też być rozwiązania podane przez program Suwak_2.exe (ze str, Moellera), namiary podałem w temacie.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
Alpak 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Lut 2008
Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 12-12-10, 13:20   

marian79 napisał/a:
Czy może być włącznik M611 4,5 - 6 A z takim zakresem , czy zastosowanie takiego włącznika eliminuje stycznik ?


Nie, nie...
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 12-12-10, 13:36   

Witam,
Legrand M250 2,5A z nastawą od 1 - 1,1 In silnika(Icu=Ics=6kA) lub M611 N 2,5A z nastawą od 1 - 1,1 In silnika(Icu=Ics=1,25kA),więc z dobezpieczeniem topikowym lub nadprądowym.Stycznik potrzebny w zależności od sposobu pracy,sterowania,bo
marian79 napisał/a:
silnik pracuje z przekładnią gdzie pózniej za pomocą 2 pasków napędza podajnik kubełkowy
Na koniec,jakieś zabezpieczenie było,przecież masz 400V w gnieździe/puszce/rozdzielce skąd zasilałeś silnik i czy to nie była jakaś samoróba,skoro ten elektryk bez DTR podpiął jak chciał/musiał
marian79 napisał/a:
pseudo elektryk podłączył w ubiegłym roku w/w silnik bez zabezpieczenia ( brak bezpiecznika , stycznika , termika)
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
marian79 
Uczestnik forum


Wiek: 35
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 4
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 12-12-10, 22:18   

Witam
elektryk podpiął się do innego silnika (zasilania ) z rozdzielni gdzie zabezpieczenie jest 3 x 63A
domyślam się że silnik poległ właśnie z tego powodu

pozdrawiam Mariusz
 
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 12-12-10, 22:23   

Więc dlaczego się spalił? :roll:
Co padło?Przekładnia?Zablokował się podajnik?A paski zębate czy klinowe?
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
marian79 
Uczestnik forum


Wiek: 35
Dołączył: 31 Lip 2009
Posty: 4
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 14-12-10, 16:27   

Podajnik się zablokował , silnik napędzał paski ale w końcu poległ .
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group