SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki przekroj przewodu
Autor Wiadomość
tomeczek500 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Mar 2011
Posty: 3
Skąd: Poznan
Wysłany: 18-03-11, 16:17   Jaki przekroj przewodu

witam

jestem nowy i mam pytanie jakie przekroj przewodu powinien zasilac punkt pomiarowy jezeli do niego beda podlaczone urzadzenia ok 70 kW (piece do pizzy oraz inne urzadzenia gastronomiczne), niepracujace jednoczesnie. Dlugosc przewodu 15m. Ulozony pod sufitem w korytku. Chodzi mi o przekroj. Dziekuje za odpowiedzi.
 
     
jacek2100 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 86
Skąd: Ropczyce
Wysłany: 18-03-11, 17:39   

napisz więcej danych, bo z tego nie wiadomo o co Ci chodzi, powinien być projekt, a tak na oko to może być 10mm2 jak i 50mm2 (bo jak się domyślam te 70kW to moc łączna)
 
     
tomeczek500 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Mar 2011
Posty: 3
Skąd: Poznan
Wysłany: 18-03-11, 18:42   

niestety nie ma projektu jest to lokal gastronimiczny i elektrych chce wlozyc przemod 5x16 mm i nie wiem czy on to uciagnie i poprostu pytam
dzieki za odpowiedz
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 341
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 18-03-11, 18:47   

Wszystko zależy od tego jaka bądzie moc maksymalna jednocześnie załączonych odbiorników i czy są to odbiorniki 1 czy 3 fazowe bądż jedne i drugie (w jakich proporcjach mocy). Bez tej wiedzy nie da sie odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie dotyczące przekroju przewodu zasilającego.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 18-03-11, 18:52   

tomeczek500 napisał/a:
przemod 5x16 mm

Na kabel w ziemi 5x16mm2 dałbym 100A bezpieczniki,ale na przewód w korytku pod sufitem to 63A.Raczej 50mm2,pamiętaj przyjmujemy najgorsze warunki pracy,wszystko pracuje,obciążenia nie symetryczne i nie trójfazowe,30%zapas mocy,jaki największy mocowo jest odbiornik/i,jakie są parametry sieci zasilającej w złączu...
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
tomeczek500 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Mar 2011
Posty: 3
Skąd: Poznan
Wysłany: 18-03-11, 19:31   

przepraszam za bledy, szybko pisalem

wklejam link z tabela z exela gdzie jest dokladnie opisane ile faz oraz jaka moc
http://www23.zippyshare.com/v/7261824/file.html
to sa dokladne dane jakie urzadzenia beda pracowaly
prosze zeby ktos mogl polecic jaki przewod zastosowac ze zlacza kablowego do punktu pomiarowego

dziekuje za odpowiedzi
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 73 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 405
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 18-03-11, 21:23   

By w czasie pracy skupić się na klientach a nie na zabezpieczeniach i w późniejszej perspektywie mieć możliwość podłączenia jakiegoś dodatkowego urządzenia to tylko przekrój 50mm2 jak podał kolega czarek04.02.
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 29
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 18-03-11, 22:12   

Witam, w kwestii doboru kabla proponuję zastosować 50 mm² .Asymetria obciążenia to jedno , a możliwość późniejszej rozbudowy to drugie ...
_________________
Sebastian
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group