SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gniazdo z uziemieniem - podłączenie
Autor Wiadomość
tomasz24 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: wwa
Wysłany: 06-11-11, 10:45   Gniazdo z uziemieniem - podłączenie

Witam,
czy można podłączyć gniazdo z bolcem w miejsce w którym było stare bez bolca? (kupiłem złe i nie przyjmują zwrotów). W gnieździe są tylko dwa kable, nie ma 3-ego na uziemienie - więc nie wiem czy to bezpieczne je podłączać.
Ostatnio zmieniony przez Administr 06-11-11, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1045 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3976
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-11, 11:15   

Witam
Cytat kolegi tomasz24:
Cytat:
czy można podłączyć gniazdo z bolcem w miejsce w którym było stare bez bolca?

U kolegi występuje zapewne instalacja dwuprzewodowa z zerowaniem ochronnym. Jak to w starych, warszawskich blokowiskach.
Oczywiście można, tylko należy pamiętać aby w jednym pomieszczeniu występowały wyłącznie gniazda ze stykiem ochronnym - to dla bezpieczeństwa użytkownika tego pomieszczenia.
A podłączenie takie jakie występuje w łazience lub kuchni, bo tam instalowane były wyłącznie gniazda ze stykiem ochronnym.
A sposób podłączenia to jak na rysunku 1 - załącznik poniżej. Spotykane jest także podłączenie jak na rysunku 2 ale ten pierwszy to istotna poprawa bezpieczeństwa.

Dwa sposoby podłączenia gniazda 1-f w starej instalacji.JPG
Plik ściągnięto 540 raz(y) 14,7 KB

_________________
Jacek
 
     
pit455 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 41
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 108
Skąd: G-ów
Wysłany: 06-11-11, 11:42   

Jack napisał/a:
Witam
A sposób podłączenia to jak na rysunku 1 .

Tak jest -najpierw chronimy, później zasilamy.
 
     
tomasz24 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: wwa
Wysłany: 06-11-11, 11:51   

nie mam pojęcia czym jest to zerowanie ochronne...

jak jest napisane "gniazda ze stykiem ochronnym" (chodzi o bolec?)

spróbuje pociągnąć neutralny przez bolec (jak na rys). zobaczymy:D
 
     
djoaza 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-11-11, 11:55   

Tomasz, sam tak robiłem te uziemienie mas tutaj zdjęcia jak to zrobiłem . Tylko powinieneś się upewnić jaki typ sieci masz . Bo zerowanie stosuje się w sieciach typu TN-C. Gdzie żyła neutralna to żyła PEN gdzie ma dwa zastosowania ochronne i neutralne :)
http://www43.zippyshare.com/v/70033956/file.html
http://www43.zippyshare.com/v/41267978/file.html

P.S mogę się mylić to proszę o poprawę:)
 
     
tomasz24 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: wwa
Wysłany: 06-11-11, 13:01   

ile info :P
jeśli napisze, że jeden z przewodów jest zielono-żółty a drugi czarny... to coś Wam powie? ;-) :mrgreen:
 
     
djoaza 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-11-11, 13:04   

Takie dwa przewody wychodzą jak odkręcisz gniazdko :) ?
 
     
tomasz24 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: wwa
Wysłany: 06-11-11, 13:48   

tak, odkręciłem i takie dwa sie pojawiły :mrgreen:
 
     
djoaza 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-11-11, 13:51   

Może po prostu jak był kładzione przewody się kolorystyka pomyliła .
Bo powinien być kolor brązowy i niebieski. (lub inaczej ale nie że zółto-zielony bo to jest przewód ochronny)
Na czarnym powinna być faza.
Najlepiej probówka sprawdź na której żyle pali się lampeczka i wtedy napisz.
 
     
tomasz24 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Lis 2011
Posty: 6
Skąd: wwa
Wysłany: 06-11-11, 14:26   

tak czarny to faza (tu pali się lampeczka ;-) )
a tamten to moze to:

"Przewód ochronno-neutralny (PEN) – przewód elektryczny łączący funkcje przewodu neutralnego N i przewodu ochronnego PE. Izolacja dwukolorowa - żółto-zielona."

no ale ja się nie znam... ;-)
 
     
djoaza 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 06-11-11, 14:31   

To wtedy czarny podłączasz po lewej stronie, patrząc na wprost gniazdka, a ten żółto-zielony podłączasz do bolca a potem musisz go zmostkować na prawą stronę.
Tak jak jest to pokazane na tych zdjęciach co zamieściłem wyżej w linkach.
Pamiętaj aby miedź z aluminum się nie stykały

Takie połączenie robimy jeżeli w mieszkaniu masz sieć typu TN-C
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 06-11-11, 16:23   

Koledzy tomasz24, z Warszawy, djoaza, z Gdańska,kto następny?Ktoś z Wrocławia,Rzeszowa albo... :mrgreen:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
electric1983 
Uczestnik forum


Wiek: 31
Dołączył: 07 Lis 2011
Posty: 9
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 07-11-11, 12:18   

Jeżeli w domu stosujemy różnicówki to na gniazda idą 3 przewody i wtedy w żadnym wypadku nie mogą się one łączyć w instalacji. Bo przewódy PE i N muszą zostać rozdzielone przed różnicówkami , tak na marginesie.
_________________
ELEKTRYK/ELEKTRONIK
 
     
djoaza 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 54
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 07-11-11, 13:59   

No tak ale u kolegi wychodzą dwa przewody nie trzy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group