Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Modernizacja SZR
Autor Wiadomość
rosinski 
Uczestnik forum
Tadeusz


Wiek: 76
Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 21
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-01-18, 12:10   Modernizacja SZR

Czy modernizacja SZR (wymiana styczników i sterownika) wymaga projektu i jaka jest procedura uzgodnień z zakładem energrtycznym
_________________
Tadeusz
 
 
     
chudy 
Uczestnik forum


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 75
Skąd: polska
Wysłany: 06-02-18, 19:51   

Witam
Podepnę się pod pytanie :

W fabryce stare maszyny, z roku na rok coś było wymieniane, wszystkie komponenty z innej parafii.
Czy można to wszystko wpakować to nowej szafy, zachowując połączenia z istniejącego schematu. Tylko komponenty będą zmieniane na nowe.

Czy taka modernizacja jest ok? Czy wymagane są jakieś unijne certyfikaty i takie tam ?
 
     
simcode 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 91 razy
Dołączył: 17 Sty 2011
Posty: 1495
Skąd: śląsk
Wysłany: 08-02-18, 18:32   

chudy napisał/a:
Podepnę się pod pytanie :

Zaśmiecasz wątek.
rosinski napisał/a:
Czy modernizacja SZR (wymiana styczników i sterownika) wymaga projektu i jaka jest procedura uzgodnień z zakładem energrtycznym

Nie ma modernizacji jest teraz remont lub przebudowa .
W pkt 8 P.B. art. 3 określony został „remont - należy przez to rozumieć wykonywanie w
istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu
pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie
wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym”.
Natomiast pkt 7a P.B. art. 3 zdefiniował pojęcie „przebudowy - należy przez to rozumieć
wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów
użytkowych lub technicznych.
I w jednym i w drugim przypadku bez projektu się nie obędzie. Przy czym przy remoncie będą to tylko naniesione zmiany na obecnym projekcie . Może się zdarzyć że nie będzie potrzeba tego dawać projektantowi . Dlatego rozmowa z ZE najważniejsza.
Co do procedury z ZE to musisz niestety się udać do nich oni cię pokierują . A zaczniesz od wniosku.
 
     
taro 1941 
Uczestnik forum
taro


Wiek: 76
Dołączył: 01 Lis 2015
Posty: 12
Skąd: wrocław
Wysłany: 13-02-18, 16:19   

remont nawałem modernizacją bo chcemy zamontować jednocześnie awaryjne oświetlenie i awaryjne zasilanie domofonów. Dziękuje za wyjaśnienia
_________________
Tadeusz
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group