Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
22-11-11, 12:08
Radio samochodowe w domu
Autor Wiadomość
student34 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 6
Skąd: olsztyn
Wysłany: 15-11-10, 01:20   Radio samochodowe w domu

Mam nadzieję że nie dałem ciała z miejscem ale oto zagadnienie.Mam zamiar podłaczyć samochodowego pioneera dvd 3200 w domu .oto parametry 10,8 d0 15,1 V zasilania stałego jak to zwykle w autach , max zużycie prądu 10A, moc 4x50W jednak ciągła moc 22Wx4 impedancje 4 do 8 dopuszczalna 2 omy na kanał.
No i teraz muszę to zasilić .Mam oddzielny obwód do tego radia i myslałem o transformatorze na szynę .Jednak wacham się co do paramertów .Może jakaś podpowiedź, sugestia?
Pozdrawiam wszystkich
ew. mail quodlibet1@wp.pl
 
     
Debesciak 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 35 razy
Wiek: 54
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 529
Skąd: LW
Wysłany: 15-11-10, 15:56   Re: Radio samochodowe w domu

student34 napisał/a:
myslałem o transformatorze na szynę .Jednak wacham się co do paramertów .Może jakaś podpowiedź, sugestia?
Pozdrawiam wszystkich
ew. mail quodlibet1@wp.pl

transformator da 12V ale ci nie da prądu stałego
musisz mieć zasilacz , najlepiej jak najbliżej radia
_________________
zycie jest piekne :D
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 15-11-10, 20:49   

Transformator + mostek Graetza + elektrolity + stabilizator (bo tyle tego potrzeba), to już kawał pudła.
Lepszym rozwiązaniem , choćby ze względu na gabaryty będzie zastosowanie stabilizowanego zasilacza impulsowego 12V/10A – wydatek na Allegro nieco ponad stówkę.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
michał_ihe24 
Uczestnik forum


Dołączył: 31 Sie 2010
Posty: 27
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 25-11-10, 14:40   

A do jakich głośników chcesz podłączyć radio? Bo nie wiem czy będzie dobry efekt takiego radia,co z wzmacniaczem? Do takiego zestawy,czyli transformator ze stabilizatorem,trzeba jednak trochę miejsca w pokoju...
_________________
www.ihe24.pl - Internetowa Hurtownia Elektryczna.
 
     
romanz 
Uczestnik forum


Pomógł: 16 razy
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 65
Skąd: Gryfice
Wysłany: 25-11-10, 19:29   

Stabilizator do niego jest zbędny.Wystarczy transformator 12-14V.
 
     
elektronik2504 
Uczestnik forum


Wiek: 44
Dołączył: 20 Kwi 2016
Posty: 6
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-04-18, 17:28   

"Stabilizator do niego jest zbędny.Wystarczy transformator 12-14V." Sam transformator? A to nowość radio wymaga stałego ,stabilizowanego napięcia.
 
     
asmp 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2017
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-05-18, 08:32   

Mam takiego znajomego, który w zamontował sobie radio samochodowe w łazience :) Cóż, są gusta i guściki :)
 
     
zedold 
Uczestnik forum


Wiek: 49
Dołączył: 26 Cze 2018
Posty: 3
Skąd: Lbn
Wysłany: 26-06-18, 15:12   

Widziałem ludzi, którzy montowali radia w łazience, np w kabinie prysznicowej, bo lubili sobie posłuchać muzyki podczas zażywania kąpieli :)
Tak więc, są gusta i guściki pod tym względem.
_________________
https://radoslublin.pl
PPH RADOS Radosław Marcinek
ul. Turystyczna 44
20-207 Lublin
NIP: 7131847999
Regon: 430796256
tel. +48 512 787 128
email: biuro@radoslublin.pl
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group