Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Płyta indukcyjna ~7kW podłączona do 230V
Autor Wiadomość
kbabagbb 
Uczestnik forum
kbabagbb


Dołączyła: 06 Gru 2012
Posty: 3
Skąd: warszawa
Wysłany: 06-12-12, 13:25   Płyta indukcyjna ~7kW podłączona do 230V

Witam,
Proszę o odpowiedź na takie pytanie: jak będzie zachowywała się płyta indukcyjna ~7kW podłączona do 230V? - z różnych źródeł różne odpowiedzi do mnie docierały, tj. że zamontowanie płyty zwykłej nie indukcyjnej ceramicznej nie rozwiąże sprawy, bo one też są ok 7kW.
Zrobiłam remont, mam nową instalację elektryczną, kabel 2,5mm2, osobny bezpiecznik na płytę B20, główny bezpiecznik 25A. słyszałam, ze przy takiej instalacji będą tylko 2 pola mogły działać na pełną moc. a co będzie, jak włączę trzecie? Płyta zacznie szaleć (tj. mi to kolega zobrazował) czy też zabierze moc z tych dwóch pól na rzecz tego trzeciego równomiernie, czy też wywali mi korki i będzie po gotowaniu? Czy ja montując taką płytę będę musiała dokonywać skomplikowanych obliczeń przed gotowaniem? Czy mogę włączyć np. wszystkie 4 pola na poziom np. 4 i będzie hulało wszystko? Proszę o cierpliwość i wyrozumiałość do mojej niewiedzy. Jednak nie chcę wyrzucać 2 tys. w błoto i jeżeli takie cyrki mają się dziać, to moze (mimo, ze to teraz trochę skomplikowane) wrócić do gazu? (wolałabym tego uniknąć). Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 07-12-12, 08:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 06-12-12, 19:15   

kbabagbb napisał/a:
jak będzie zachowywała się płyta indukcyjna ~7kW podłączona do 230V

Będzie normalnie pracować pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej dla jej parametrów mocy przyłaczeniowej.
kbabagbb napisał/a:
że zamontowanie płyty zwykłej nie indukcyjnej ceramicznej nie rozwiąże sprawy, bo one też są ok 7kW

Dokładnie tak - nie ważne jaka płyta ale jakiej mocy.
kbabagbb napisał/a:
zrobiłam remont, mam nową instalację elektryczną, kabel 2,5mm2

Taki przekrój przewodu jest odpowiedni do gniazdek z których pobiera sie moc rzędu 2-3 kW, do płyty 7kW przy zasilaniu z 230V trzeba min 4mm2 a najlepiej 6mm2.
kbabagbb napisał/a:
osobny bezpiecznik na płytę B20, główny bezpiecznik 25A

Sama płyta przy pełnej mocy pobiera ponad 30A a gdzie jeszcze inne odbiorniki prądu zainstalowane w domu?
kbabagbb napisał/a:
słyszałam, ze przy takiej instalacji będą tylko 2 pola mogły działać na pełną moc

Może się okazać, że nawet to będzie za dużym obciążeniem dla instalacji.
kbabagbb napisał/a:
a co będzie, jak włączę trzecie?

Zgaśnie światło ;-)
kbabagbb napisał/a:
czy ja montując taką płytę będę musiała dokonywać skomplikowanych obliczeń przed gotowaniem

Przy obecnej instalacji i zainstalowanych zabezpieczeniach pewnie bez tego się nie obejdzie.
kbabagbb napisał/a:
jeżeli takie cyrki mają się dziać, to moze (mimo, ze to teraz trochę skomplikowane) wrócić do gazu? (wolałabym tego uniknąć).

Może warto rozważyć przejście na zasilanie 3 fazowe i zwiększenie przydziału mocy z ZE. Wtedy płytę da sie podłączyć tak ja trzeba i nie będzie problemów. Trzeba będzie tylko dostosować część instalacji od zabezpieczeń do płyty do nowych warunków - 4-5 (w zależności od układu sieci zasilającej) przewodów min 2.5mm2 a najlepiej 4mm2 i nowe 3 fazowe zabezpieczenie dla płyty.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
marczi 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Gru 2012
Posty: 37
Skąd: Radom
Wysłany: 06-12-12, 20:04   

Byśmy się dobrze rozumieli:
Do gotowania potrzeba określonej mocy. Bez niej woda by wrzała po godzinie np a nie po 20 min. Nie rozumiem więc kombinowania ludzi - "indukcyjna ma X kW to może ceramiczna będzie miała X/2 kW i też pójdzie". Potrzebna moc musi się skądś wziąć i tego człowiek nie przeskoczy. Naczynia indukcyjne czy te dla płyt grzewczych mają podobną i to dość wysoka sprawność odbioru energii od źródła, więc niewiele się tu zmieni kupując naczynia za 5 tysięcy zamiast takich za 2 tysiące komplet.
Co do meritum:
Najlepiej by było albo przegrzebać papiery od kuchenki albo fizycznie pomierzyć prądy pobierane z każdej z faz przy max poziomach mocy rożnych palników. Wtedy będziemy wiedzieli jakie przewody musisz doprowadzić do kuchenki. Uważam jednak, że zaproponowane wyżej 4mm^2 to za dużo. Nawet jak kuchenka pobiera z L1 3,5kW, z L2 2,5kW resztę z L3 to i tak przez 2,5mm^2 się taka moc przepuści. Oczywiście 5x2,5mm^2.
Aktualnie radzę porobić testy co z czym spowoduje wybicie zabezpieczenia byś nie była zaskoczona w trakcie kuchennych voyage'y a poza tym pogratulować ekipie wykonującej remont :)
 
     
kbabagbb 
Uczestnik forum
kbabagbb


Dołączyła: 06 Gru 2012
Posty: 3
Skąd: warszawa
Wysłany: 07-12-12, 09:21   

nie wiem nic na temat możliwości zwiększenia przydziału mocy i chyba jednak w to nie będę się bawiła. dużo ludzi ,którzy dorazają mi płytę, argumentują to tym, że przecież nie używa się wszystkiego na raz na pełną moc... ale jakoś tak głupie wydaje mi się "oszczędzanie mocy" i ograniczenie związane z tak potężnym poborem przez płytę. wszystko wskazuje na to, że pozostaje mi się pogodzić z gazem i kupić ładną płytę gazową ;) tylko czy taka płyta (60) moze byc zamontowana na szafce (80) która jest w bezpośrednim styku ze słupkiem? (szafka z piekarnikiem zabudowanym)
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 07-12-12, 09:56   

Koledzy nieco demonizują sprawę.
Podam przykład. W mieszkaniu nie ma gazu (nigdy nie było). Zasilanie mieszkania jednofazowe z zabezpieczeniem przedlicznikowym 25A (bezpiecznik topikowy). Wcześniej gdy mieszkała w nim babcia w kuchni była tradycyjna peerelowska czteropłytowa kuchnia elektryczna z piekarnikiem.
Instalacje po zmianie lokatora (córka) wymienione, zasilanie z różnych względów pozostało jakie było. Mieszkanie wyposażone w płytę ceramiczną (pełna i wypaśna), piekarnik elektryczny, zmywarkę, pralkę. Mieszka w nim rodzina z dwojgiem małych dzieci.
Wszystko działa prawidłowo z drobnym organizacyjnym ograniczeniem, piekarnik jest używany poza okresem intensywnego gotowania na płycie.

Płyta kuchenna zasilana dwoma obwodami zabezpieczonymi B16 każdy, przewody fazowe 2,5mm², przewód N 2x2,5mm², ochronny oczywiście 2,5mm².
 
     
kbabagbb 
Uczestnik forum
kbabagbb


Dołączyła: 06 Gru 2012
Posty: 3
Skąd: warszawa
Wysłany: 07-12-12, 10:17   

nie bardzo wiem co znaczy, że zasilana dwoma obwodami. ja mam na płytę bezpiecznik B20, nie wiem ilo obwodowy ;) (na piekarnik mam osobny B20 . no i mi o te ograniczenia chodzi.. ja jak ja, ale moi domownicy nie sądzę, żeby byli w stanie logistycznie dzien odpowiednio rozplanować uwzlędniając fakt, że mają czegoś tam z czymś nie robić...
wcześniej myslalam, ze jak mam płytę na innym bezpieczniku a piekarnik na innym, to nie będzie problemu, ale nie pomyslalam o całomieszkaniowym ograniczeniu mocy.
 
     
paul0 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Lut 2019
Posty: 1
Skąd: Tychy
Wysłany: 18-02-19, 09:45   

Niektóre płyty indukcyjne mają mozliwość ograniczenia mocy.
W menu ustawia się maksymalną moc płyty.
Ograniczenie to działa w ten sposób, że limituje moc całej płyty do ustawionej wartości, np. wszystkie pola jednocześnie idzie załączyć na "6" , albo jedno pole na "9", inne na "7", pozostałe na "3".
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group