|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Uziemianie przez wyłącznik w sieci SN |
Autor |
Wiadomość |
slukasz
Uczestnik forum Łukasz

|
Wysłany: 22-11-16, 10:28 Uziemianie przez wyłącznik w sieci SN
|
|
|
Witam wszystkich. Chciałbym poznać Wasze opinie (najlepiej poparte konkretnymi paragrafami) dotyczące rozdzielnicy SN 6kV wykonanej w następujący sposób (opis pojedynczego pola): most szynowy, odłączniko-uziemnik, wyłącznik. Reasumując: wątpliwości moje dotyczą sposobu uziemiania odpływu pola. Czynności łączeniowe wyglądają następująco (wg DTR): wyłączyć wyłącznik, otworzyć odłącznik, stwierdzić brak napięcia, zamknąć uziemnik, załączyć wyłącznik. W obwodzie ograniczonym uziemnikiem stałym jest więc wyłącznik. Dodam tylko, że rozdzielnica dopuszczona jest do pracy na dole kopalni przez WUG. |
_________________ Łukasz |
|
|
|
 |
simcode
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1495 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 22-11-16, 17:20
|
|
|
Czemu nie podasz typu rozdzielni . Druga sprawa jeśli ma dopuszczenie to w czym problem taki jest jej rodzaj pracy . Masz dostosować instrukcje kopalnianą do jej wymogów. Rozdzielnia zapewne SM6 Merlin Gerin lub coś podobnego na sześciofluorku siarki (SF6) . |
|
|
|
 |
slukasz
Uczestnik forum Łukasz

|
Wysłany: 22-11-16, 18:40
|
|
|
Rozdzielnica MINING G1 EATON wyłączniki w komorze próżniowej (SF6 free)-ale to bez znaczenia - wydaje mi się nielogiczne, a wręcz niebezpieczne uziemianie przez wyłącznik. Szukam podstawy prawnej (o ile taka jest) by utwierdzić się w przekonaniu, że takie rozwiązanie jest niewłaściwe. |
|
|
|
 |
slukasz
Uczestnik forum Łukasz

|
Wysłany: 22-11-16, 18:47
|
|
|
Dla zobrazowania podrzucam odręczny rysunek.
Beztytułu.png
|
 |
Plik ściągnięto 6088 raz(y) 1,84 KB |
|
|
|
|
 |
simcode
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1495 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 22-11-16, 22:55
|
|
|
Po pierwsze na rynek górniczy te wyłączniki wprowadza Emag jakie ma ona umocowanie w tej branży to chyba wiesz . Po drugie ma te dopuszczenia WUG wiec nawet nie możesz się powołać na przepisy bo takowy urząd zawsze w swojej nieomylności może coś dopuścić, nawet wbrew przepisom.
Schemat chyba jest inny .
zrzut_ekranu.png
|
 |
Plik ściągnięto 52 raz(y) 18,73 KB |
|
|
|
|
 |
slukasz
Uczestnik forum Łukasz

|
Wysłany: 23-11-16, 06:55
|
|
|
Schemat co do idei jest ten sam - ja przedstawiłem jako przykład pole z wyłącznikiem.
Tak naprawdę szukam jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jak w temacie: czy można (zgodnie z przepisami) uziemiać przez wyłącznik/rozłącznik. |
|
|
|
 |
Elektromonter2
Aktywny uczestnik forum OW SEP

Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 591 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-09-20, 19:51
|
|
|
Witam,
Tego typu rozwiązania są praktykowane również w rozdzielnicach SIEMENS NX PLUS C. Ja również miałem wiele obaw, co do zamykania obwodu uziemnika wyłącznikiem, jednak podczas eksploatacji okazało się to bardzo wygodne i ekonomiczne. Rozładowywanie pojemności przy zamykaniu odłącznika ogranicza jego żywotność, zamykanie wyłącznika przy niewielkim łuku znacząco nie odgrywa roli, toteż zwiększa trwałość aparatury. |
_________________ Sebastian |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|