SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak podłączyć lampę z czujnikiem ruchu?
Autor Wiadomość
kizior 
Uczestnik forum



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 6
Skąd: PL
Wysłany: 30-09-07, 11:00   jak podłączyć lampę z czujnikiem ruchu?

Witam.Prośba o pomoc jak podłączyć jedną lampę z czujnikiem ruchu.Dzięki.Pzdr.
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-09-07, 11:53   

Witam
Cytat kolegi kizior:
Cytat:
jak podłączyć jedną lampę z czujnikiem ruchu

Należy konkretnie znać model czujnika ruchu.
Przykładowo - poniżej na rysunku przedstawiam jedną z możliwości.
Jeżeli nie będzie odpowiadać rzeczywistości to proszę podać typ czujnika, ewentualnie schemat.

Podlączenie czujnika ruchu.JPG
Plik ściągnięto 314 raz(y) 12,91 KB

_________________
Jacek
 
     
kizior 
Uczestnik forum



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 6
Skąd: PL
Wysłany: 30-09-07, 12:08   

Chodzi mi o podłączenie takiej lampy i czy można dodatkowo dodać wyłącznik jednobiegunowy aby rozłączać zasilanie :roll:
 
     
stasiu 
Uczestnik forum


Pomógł: 23 razy
Wiek: 34
Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 153
Skąd: Łódź
Wysłany: 30-09-07, 12:19   

Witam
Wystarczy zdiąć dekielek od spodu a tam jest wszystko oznaczone i nie można się pomylić. Kolory przewodów są oznaczone. Wyłącznik też można dać, aby odłączać zasilanie w razie takiej potrzeby.
Mało to, ja mam taką samą na zewnątrz i ma możliwość poprzez wyłącznik (ilość włączeń w odstępach czasowych) ustawiania świecenia ciągłego lub poprzez czujnik. Wszystko znajduje się w instrukcji.
Powodzenia ;-)

PS. Elektroenergetyk pyta się o takie rzeczy :?: To może lepiej wezwać zwykłego, prostego elektryka :?: \:D/
 
     
kizior 
Uczestnik forum



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 6
Skąd: PL
Wysłany: 30-09-07, 12:28   

P.S Kolego Stasiu nie jestem elektroenergetykiem tylko tak napisano przy rejestracji a mój zawód nie ma nic wspólnego z elektrycznością dlatego zalożyłem temat i chciałem dostać jasną odpowiedż.( czasem trzeba coś podłączyć jak teraz) A instrukcje są tak pisane że nie fachowiec może mieć kłopot :-k Pzdr
 
     
stasiu 
Uczestnik forum


Pomógł: 23 razy
Wiek: 34
Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 153
Skąd: Łódź
Wysłany: 30-09-07, 12:37   

kizior napisał/a:
mój zawód nie ma nic wspólnego z elektrycznością


Tym bardziej doradzam wezwanie elektryka. Poza tym to był żarcik :mrgreen:
Na poważnie niech kolega ściągnie dekielek. W środku znajduje się listwa z trzema wejściami( kostka). Ważne żeby podłączyć ochrone w odpowiednie miejsce( żółto-zielona, jest oznaczona) dwa pozostałe są bez różnicy ( chyba że są oznaczone kolorami).
Pozdrawiam ;-)
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-09-07, 13:30   

Witam
Cytat kolegi kizior:
Cytat:
czy można dodatkowo dodać wyłącznik jednobiegunowy aby rozłączać zasilanie

Pewnie, że można - jak na załączonym schemacie.

Montaż dodatkowego wyłącznika jednobiegunowego do całkowitego wyłączania zasilania.jpg
Plik ściągnięto 305 raz(y) 13,5 KB

_________________
Jacek
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 63
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 30-09-07, 20:31   

Kolego Jack !
Gdzie przewód ochronny ? Brak PE to duży błąd. Ja jeszcze nie spotkałem hlogena w II klasie. Przewód ochronny to podstawa, obudowa halogena jest metalowa.
Na halogen na dodatek pada deszcz - to jeszcze gorzej niż w łazience.
Instrukcja ze schematem jest w urządzeniu.
Jeżeli kolega nie rozumie instrukcji, to z twoim schematem też będzie miał kłopoty.
Cerberus
 
     
kizior 
Uczestnik forum



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 6
Skąd: PL
Wysłany: 30-09-07, 21:08   

To może ktoś narysuje i opisze jak podłączyć prawidłowo halogen ( z PE) :roll:
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-09-07, 22:04   

Witam
Cytat kolegi kizior:
Cytat:
To może ktoś narysuje i opisze jak podłączyć prawidłowo halogen ( z PE)

Przewód ochronny PE ( żółto-zielony ) podłączamy do obudowy lampy - zacisk oznaczony PE lub znak uziemienia.
Cytat:
Gdzie przewód ochronny ? Brak PE to duży błąd.

Kolego cerberus - już jest, schemat poniżej.
Cytat:
Jeżeli kolega nie rozumie instrukcji, to z twoim schematem też będzie miał kłopoty.
Nie trzeba być elektrykiem żeby nie skorzystać z tak prostego schematu. Przecież kolega nie będzie wołał elektryka do podlączenia jednej oprawy oświetleniowej.

t_monta_dodatkowego_wycznika_jednobiegunowego_do_cakowitego_wyczania_zasilania.jpg
Plik ściągnięto 319 raz(y) 14,96 KB

_________________
Jacek
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 219 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1267
Skąd: Lublin
Wysłany: 30-09-07, 23:22   

Witam!

A nie lepiej sterować samym żarnikiem zamiast czujnikiem ruchu?
W tym rozwiązaniu elektronika nie musi się każdorazowo „uzbrajać”
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 43
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1124
Skąd: Wadowice
Wysłany: 01-10-07, 07:46   

jarecki56 napisał/a:
A nie lepiej sterować samym żarnikiem zamiast czujnikiem ruchu?
W tym rozwiązaniu elektronika nie musi się każdorazowo „uzbrajać”

Ja taki układ wykonywałem w paru wersjach.
Albo wg. schematu kolegi Jacka, albo robiłem na wyłączniku obejście/mostkowanie /krosowanie czujnika-bezpośrednie załączanie żarnika, albo na wyłączniku świecznikowym(podwójnym) dwa w jednym. Wszystko zależy od uzgodnień z klientem albo własnego widzimisię jeżeli montujemy lampę dla siebie.
A tekst kol.cerberus
cerberus napisał/a:
Kolego Jack !
Gdzie przewód ochronny ? Brak PE to duży błąd.

To przysłowiowe szukanie dziury w całym.
kizior napisał/a:
Witam.Prośba o pomoc jak podłączyć jedną lampę z czujnikiem ruchu.D

Kolega kizior nie poinformował nas w jakim układzie sieciowym ma wykonaną instalację w domu.
A poza tym nie wiemy ilu przewodowy ma wypust na tą lampkę. No chyba że dopiero będzie go robił.
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
kizior 
Uczestnik forum



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 6
Skąd: PL
Wysłany: 01-10-07, 19:42   

Cytat:
Kolega kizior nie poinformował nas w jakim układzie sieciowym ma wykonaną instalację w domu.
A poza tym nie wiemy ilu przewodowy ma wypust na tą lampkę. No chyba że dopiero będzie go robił

To jest stary budynek garaż/warsztat ,instalacja zdewastowana chociaż jest rozdzielnia żeliwna na ścianie pod napięciem z bezpiecznikami i stamtąd chciałem poprowadzić zasilanie.Pzdr
 
     
kizior 
Uczestnik forum



Dołączył: 27 Sie 2006
Posty: 6
Skąd: PL
Wysłany: 03-10-07, 18:11   

Dzięki ALL O:) Temat closed.
 
     
jordanwr 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 6
Skąd: wroclaw
Wysłany: 05-10-07, 12:33   

Jack, Witam. Chce wokol domu podlaczyc czujnik ruchu tzn bedzie zasilany pradem poprzrz wlacznik.wTEDY BEDZIE ZAPALALO SWIATLO GDY KTOS BEDZE SZEDL ALE CHCIALBYM JESZCE ZROBIC TAK ABY SWIATLO WLACYC NA STALE. NP.WIECZOREM JEK TO ZROBIC? PROSZE O BARDZO ODPOWIEDZ. Z GORY DZIEKUJE
PS JESTEM LAIKIEM!!!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group