SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć domofon ???
Autor Wiadomość
tyxck 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 25
Skąd: kielce
Wysłany: 22-01-08, 20:05   Jak podłączyć domofon ???

mam starą instalacje domofonu w ścianie są 2 przewody
- 3x1,5mm2
- 2x1,5mm2
mam domofon taki sam jak na stronce

http://www.wekta.com.pl/u...20rysunkami.doc
jak go podłączyć
Ostatnio zmieniony przez Administr 30-01-09, 08:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 64
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 22-01-08, 20:39   

Zalezy do czego go chcesz podłączyć.
Kable tylko pośredniczą pomiędzy centrala, a unifonem.


Ścisle - mam unifon ( apparat domofonowy ), a nie domofon.
Staraj się pisać ścisle, aby można było zrozumieć.
Cerberus
 
     
tyxck 
Uczestnik forum


Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 25
Skąd: kielce
Wysłany: 22-01-08, 20:52   

dokladnie mam tylko unifon reszta jest juz zamontowana dawno temu
kupilem to mieszkanie i remontowane bylo i unifonie zostało tylko te dwa kable i nie wiem jak gdzie je podłączyc w unifonie
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 64
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 22-01-08, 22:55   

Pozdrawiam !
Szukając sygnałów, trzeba wiedzieć czego się szuka. Nawet jak się wie,
diadnoza przewodów nie jest prosta. Wymaga doświadczenia, wiedzy i pewnego oprzyrządowania. Fachowcy muszą sie namęczyć, w celu rozwiązania łamigłowki.
Niektóre systemy wymagaja dodatkowych płytek.
Przykro mi bardzo, musisz wezwać fachowca. Fachowiec stwierdzi jaki masz typ
instalacji. Stwierdzi sprawność instalacji. Nastepnie podłączy aparat.
Pytanie, czy pozostala częć instalacji jest sprawna ? Zdarza się, że nie jest sprawna,
i wtedy poszukiwanie sygnałów w aparacie jest bezcelowe.
Cerberus
 
     
UNITRA_SERVICE 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 30
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 03-12-08, 13:38   

Podłączenie unifonu nie jest wbrew pozorom takie trudne,
ja podłączałem unifon metodą prób i błędów i zajęło mi to najwyżej 20min.
Należy odnaleźć przewody słuchawki, przewód sterujący elektrozaczepem oraz wywołujący i zasilający, napisz kolego jakie masz kolory przewodów i ile ich jest.
Do kolegi Cerberus:
autor tematu pisze że w zakupionym przez niego mieszkaniu nie było aparatu domofonowego - nie znaczy to że instalacja domofonowa jest uszkodzona.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 107 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 968
Skąd: Suwałki
Wysłany: 03-12-08, 13:53   

cerberus napisał/a:

Ścisle - mam unifon ( apparat domofonowy ), a nie domofon.
Normalni ludzie używają nazwy domofon i nikomu, lub prawie nikomu to nie przeszkadza.
cerberus napisał/a:
Staraj się pisać ścisle, aby można było zrozumieć.
prawie każdy może to zrozumieć, z małymi wyjątkami.

Najprostsza porada: udaj się do sąsiada, zapoznasz się z nim, a przy okazji sprawdzisz jak ma podłączony domofon, albo jak ktoś woli unifon. Weź flaszkę ze sobą: przyjemne z pożytecznym ;-) .
Pozdrawiam, Wiesław
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 60
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1584
Skąd: Gryfino
Wysłany: 04-12-08, 13:33   

Witam!
Polecam lekturę: http://eltcrac.com.pl/pro...-inne-firmy.pdf
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
infiniton 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 29-01-09, 22:41   

e-sparks zgadzam się z tobą. Nie ma jak połączyć przyjemne z pożytecznym. Niestety rzeczywistość bywa czasami brutalna i niejednokrotnie zwłaszcza w starych instalacjach (np. początku lat 90-tych robiło się na tym co było) zdarza się że co mieszkanie jest inny typ przewodów, a wtedy kicha z pomocy sąsiada, flaszka wypita a i unifon może się rozpaść podczas rozkręcania ( zdarzyło mi się to nie raz ). Zajmuję się konserwacją domofonów i zapewniam że z narzędzi to potrzeba tylko dobrego śrubokręta bo i co tam mierzyć ? I jeszcze jedno. Nie sugeruj się kolorami bo nie ma to większego znaczenia. Każdy kto montuje domofon obiera sobie kolorystykę, więc musisz dojść do tego sam. W razie problemu proszę napisać, a na GG a postaram się w miarę możliwości pomóc. Pozdrawiam.
 
     
krys1304 
Uczestnik forum


Pomógł: 12 razy
Wiek: 50
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 136
Skąd: Gubin
Wysłany: 31-01-09, 06:55   

Witam
tyxck napisał/a:
mam starą instalacje domofonu w ścianie są 2 przewody
- 3x1,5mm2
- 2x1,5mm2
mam domofon taki sam jak na stronce

http://www.wekta.com.pl/u...20rysunkami.doc
jak go podłączyć


Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Jednak uważam że posiadasz niewłaściwy unifon. Skoro są tylko 2 przewody to unifon także musi być 2 przewodowy.
_________________
Krzysztof

"Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić."
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 64
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 31-01-09, 07:49   

krys1304 napisał/a:
Witam
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Jednak uważam że posiadasz niewłaściwy unifon. Skoro są tylko 2 przewody to unifon także musi być 2 przewodowy.

Kolego krys1304 - czy w ścianie sa napewno 2 przewody, czy przypadkiem nie więcej ?
Na aparacie domofonowym jest instrukcja ze schematem i opisem.
Jeżeli kolega tyxck nie rozumie schematu , to musi wezwać kogoś kto się na tym zna.

Tak na marginesie to domofon robił elektryk który sie nie zna na domofonach.
Dla elektryka cieńsze żyły niż 1,5 mm2 pewnie nie istnieją.
Współczuję temu kto to b rędzie podłączał do Wekty. W aparacie wekty wkręty mocujące są wkrecane w gwint z tworzywa sztucznego. Jeżeli przykreci się 1,5 mm2
z wlaściwą siłą, to gwint się rozleci.
Kolega tyxck powinien przedłużyć przewód żyłami Φ0,5 które da się przykrecić nie niszcząc aparatu wekta. Przy takich żyłach też trzeba uważać z silą dokręcania.
Cerberus
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum
wkładam kij w mrowisko



Pomógł: 107 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 968
Skąd: Suwałki
Wysłany: 31-01-09, 10:54   

Cytat:
mam starą instalacje domofonu w ścianie są 2 przewody
- 3x1,5mm2
- 2x1,5mm2
krys1304 napisał/a:
Skoro są tylko 2 przewody to unifon także musi być 2 przewodowy.
krys1304 napisał/a:

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie
więc po co zabierasz głos? Liczyć też nie umiesz? Kolega tyxck pisze wyraźnie o 5, (pięciu) żyłach, a nie o dwóch, ma również standardowy aparat produkcji Wekty, który pracuje na 5 lub 6 żyłach. Zamiast pisać bzdury dla samego pisania, wystarczy dwa razy przeczytać na jaki temat się pisze i co się pisze.
Przez ostatnie 9 dni od napisania postu kolega na pewno już podłączył domofon.
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
infiniton 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-01-09, 10:57   

Kolega krys1304 zrozumiał opacznie. 2 przewody, w sumie 5 żył, czyli instalacja analogowa. tyxck z pewnością umie czytać schematy( raczej pyta jak sprawdzić który przewód wychodzący ze ściany jest czym ), chociaż niekiedy producenci stosują różne oznaczenia ( np. URMET ). Jak już wspomniałem wcześniej nie sugeruj się kolorami. Ktoś kto przedłużał tę instalacje użył takich przewodów jakie miał, czyli 1,5 mm2, i nie koniecznie musiał być to elektryk. Modlić się zostaje żeby w niedalekiej przyszłości szlak nie trafił tych połączeń w ścianie bo zostanie tylko kłucie ( chociaż przy odrobinie szczęścia może uda przerobić się tą instalacje na 4 żyłową ). Zerwany gwint to nie problem gdyż styki są na zewnętrznej stronie więc lutownica i po problemie, a żyły 1,5 mm2 i tak nie podepnie bo śrubki są za krótkie i szybciej wypadną niż podłoży taki przewód. Natomiast trzeba bardzo uważać na wzm. mikrofonowy, bo akurat w tych modelach jest kompletnie nieodporny na przepięcia. Czyli podłączając TK-6 linie mikrofonową podłączaj na samym końcu, gdy upewnisz się na 100% że żyła która jeszcze została niepodpięta jest linią mikrofonową.
 
     
cerberus 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 84 razy
Wiek: 64
Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 1492
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 31-01-09, 15:13   

infiniton napisał/a:
Natomiast trzeba bardzo uważać na wzm. mikrofonowy, bo akurat w tych modelach jest kompletnie nieodporny na przepięcia. Czyli podłączając TK-6 linie mikrofonową podłączaj na samym końcu, gdy upewnisz się na 100% że żyła która jeszcze została niepodpięta jest linią mikrofonową.

Od wielu lat nie słyszałem o przypadku, aby jakis instalator spalił miktofon w Wekcie.
Kolego inifition - o jakich przepięciach piszesz ?
Zwłaszcza mogących wystapić przy insytalacji aparatu, takie coś jak przepięcia przy instalacji aparatu w ogóle nie istnieje.

Co do wekty ,to centrala jest kiepskiej jakości, podobnie i aparat pozostawia dużo do życzenia. Wzorowym aparatem analogowym jest Scaitel URMETA. Obydwa modele URMETA nie mają sobie równych na rynku co do jakości. Pomimo, że mają 20 lat.
Wekta nie będzie chodzić w każdej insytalcji, bo mikrofon startuje od 2,5V,
W Urmecie startuje od 1,1 V. Dlatego URMET bedzie chodzil nawet w instalacji uszkodzonej, która nie trzyma parametrów.
Ale central firmy "U" nikomu nie polecam. Zarówno analogowych jak i cyfrowych.
Cerberus
Ps. kolego, jak przylutujesz 1,5 do płytki tego aparatu, to druk może się oderwać.
Bo to jest kiepski laminat. a siła duża.
0,5 będzie sie trzymać, o ile druk nie zostanie przegrzany lutownicą 60W.
_________________
Napięcie 50V wartości skutecznej prądu zmiennego/autor=normy/
To nie jest żart.
 
     
krys1304 
Uczestnik forum


Pomógł: 12 razy
Wiek: 50
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 136
Skąd: Gubin
Wysłany: 31-01-09, 19:26   

Witam
e-sparks napisał/a:
więc po co zabierasz głos?

Dlatego, że jest to forum.
_________________
Krzysztof

"Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić."
 
     
infiniton 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Sty 2009
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-09, 08:12   

cerberus co do central to się zgadzam, nie są rewelacyjne, znam lepsze, chociaż są też gorsze. Nie rozumiem tylko o którym ,,drugim" unifonie SCAITEL mówisz bo przecież rużnica jest tylko w obudowie, zewnętrznej gdzie można zastosować dodatkowe przyciski. Rozumiem że masz na myśli model 1131 równie popularny co SCAITEL, chociaż częściej wymieniam go niż scaitela, zwłaszcza te kupowane niedawno. te z przed 10 lat chodzą bez zarzutu (po ok. roku pada przełącznik i chociaż w obu modelach jest taki sam, jednak w 1132 nie występuje często ta usterka) Co do mikrofonu w TK6 oczywiście masz rację. Jeżeli montujesz nowy lub masz do czynienia z wzorową instalacją to owszem, ale ja założyłem że mam instalację z końca lat 80 i to co wychodzi mi ,,ze ściany" jest bliżej nie określone" czyli nie wiem która żyła jest czym. Podłączając klientowi unifon nie będziesz przeglądał całej instalacji w budynku otwierając na każdym piętrze zamalowanych i często zagipsowanych puszek, lecz starasz się wykonać usługę na miejscu w mieszkaniu. Więc przy centralach Oświemcimskich ( nie pamiętam symbolu) jest duże prawdopodobieństwo podpięcia lini głośnika na zacisk mikrofonowy . Drugą możliwością jest ( oczywiście mowa tu o instalacji w budynkach wielorodzinnych) przebicie z innej części instalacji ( np. uszkodzony przewód, lub unifon). W SCAITELU nie ma to większego znaczenia, nic się nie dzieje, a unifon jest sprawny i można spokojnie zweryfikować podpięcie. Słowem TK6 to fajny unifon, estetyczny, w dobrej cenie lecz polecałbym go raczej do nowych instalacji, natomiast SCAITEL jest niezastąpiony! i godny polecenia tak w starych jak i nowych domofonach. Pozdrawiam.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group