SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy duży problem
Autor Wiadomość
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-08, 20:19   Pomocy duży problem

witam mam taki problem jestem elektrykiem od niedawna i dzisiaj na interwencji trafilem na cos czego nie moge sobie wytlumaczyc. otoz u mojego klijenta wymieniono kuchenke i od tamtrej pory nie dzialaja kontakty w ten sposob ze i na L i na N w kontakcie pojawila sie faza, miedzy l i n jest zero volt natomiast miedzy l a rura od gazu jest 230 volt i tak samo miedzy n i rura od gazu. a zatem przez 17 lat kiedy byla tamta kuchenka robila ona jako zero i wszystko dzialalo czy to mozliwe??
_________________
Wita_c
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1037 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3965
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-08, 20:45   

Witam
Cytat kolegi wita_c:
Cytat:
kuchenka robila ona jako zero i wszystko dzialalo czy to mozliwe??

Możliwe, przewód zerowy brany z dobrze uziemionej rury gazowej przy braku PEN przewodu zerowego sieci zasilającej. Całkiem możliwe i realne. I dobrze że w końcu ta usterka dojrzała światło dzienne.
_________________
Jacek
 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-08, 21:08   

tak ale dlaczego w kontakcie na obu stykach jest ta sama faza wywnioskowalem to z tego ze miedzy tymi stykami jest 0 volt w dwoch pokojach i lazience wszystko dziala czy to mozliwe ze na n jest faza ale slabe polaczenie i to napiecie poprostu sie zerowalo?? co z tym zrobic??
_________________
Wita_c
 
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 219 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1267
Skąd: Lublin
Wysłany: 25-11-08, 22:08   

wita_c napisał/a:
mam taki problem jestem elektrykiem od niedawna

wita_c napisał/a:
dlaczego w kontakcie na obu stykach jest ta sama faza wywnioskowalem to z tego ze miedzy tymi stykami jest 0 volt


No cóż, młody wiek (19 lat) po części usprawiedliwia zadane przez kolegę pytanie.
Odpowiedzi udzielił już kolega Jack. Na jednym ze styków gniazda jest faza, a na drugim ............ nie ma nic. Czyli brak „zera” z sieci zasilającej. Więc i woltomierz nie ma co wskazać.
To tyle tytułem drobnego wyjaśnienia, a teraz rada dla kolegi. Jeżeli kolega chce zawodowo zajmować się elektryką, to należy (już teraz!) poznać pewne zjawiska w niej zachodzące, aby na przyszłość nie doszło do jakiegoś nieszczęścia.
W razie czego nie ma zmiłuj, że czegoś jeszcze nie zdążyło się nauczyć.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-08, 22:32   

pomimo mojego mlodego wieku moj starszy kolego zdaje sobie doskonale z tego sprawe ze powinno byc tak jak piszesz ale faza pojawia sie na obu stykach! gdybys umial czytac ze zrozumieniem nie dawalbys mi wskazowek ktore znam od podstawowki. wyraznie napisalalem ze nie jest tak jak byc powinno. gdyby tak bylo nie mial bym zadnego problemu i nie pisal bym na forum. takze odsylam starszego "madrzejszego" doswiadczeniem kolege do mojego pierwszego postu. prosze dokladnie przeanalizowac sytuacje i dopiero zastanowic sie nad odpowiedzia:)
_________________
Wita_c
 
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 219 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1267
Skąd: Lublin
Wysłany: 25-11-08, 23:01   

Najmocniej przepraszam, że kolega poczuł się urażony.
No cóż, chciałem tylko pomóc......... :sad:
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-08, 23:37   

urazony nie urazony ale nie kumam dlaczego faza jest na L i N, pomiedzy nimi jest zero volt, czyli to jest jedna i ta sama faza? (tak jest w kuchni i w duzym pokoju, co bylo niejednokrotnie mierzone przeze mnie i mojego szefa) w pozostalych dwoch pokojach i lazience jest wszystko ok. czy mozliwe jest to ze faza na N byla zerowana porzez kontakt z kuchenka i nie wywalalo korkow (sa to stare automaty)?wszystko bylo w porzadku do momentu odlaczania starej kuchenki. mezczyzna ktory odlaczal ta kuchenke zostal porazony przez prad i zabronil uzywania kontaktow w mieszkaniu twierdzac ze zagraza to ich zyciu. w momencie gdy odlaczyl stara kuchenke zostalo odlaczone (nie uszkodzony przewod w scianie!) zlacze N (uziemienie przez rure gazu).
_________________
Wita_c
 
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 25-11-08, 23:41   

opisana przez Ciebie usterka jest banalnie prosta w którymś miejscu jest przerwany przewód neutralny, faza pojawia się dlatego że jest jakieś urządzenie podłączone i dlatego na obydwu stykach jest faza ten rysunek powinien wyjaśnić. Żarówka symbolizuje jakiś odbiornik

gniazdo.jpg
Plik ściągnięto 208 raz(y) 18,8 KB

 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-08, 23:54   

ale to by bylo taka przerwa ze poazywalo by pelna faze? czyli sprobowac zrobic zwarcie i nie powinno wywalic korkow?
_________________
Wita_c
 
 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-08, 23:59   

milo ze trafila sie osoba, ktora rozumie o co pytam:):) zapomnialem dodac ze jak miezylem miernikiem opor (sprawdzanie diody) miedzy L i N pokazywalo okolo 500. wystarczy znalesc przerwe i po klopocie?
_________________
Wita_c
 
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 26-11-08, 00:09   

wita_c napisał/a:
wystarczy znalesc przerwe i po klopocie?
jeżeli stało się to po zamontowaniu kuchni to tam trzeba szukać
 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26-11-08, 00:19   

stalo sie to po odlaczeni starej kuchni kolesia kopnelo i powiedzial ze cos jest nie tak po zamontowaniu nowe juz nie dziala:)
_________________
Wita_c
 
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 26-11-08, 00:26   

może niech kolega napisze co to za kuchenka gazowa czy elektryczna czy gazowo-elektryczna
 
     
wita_c 
Uczestnik forum


Wiek: 24
Dołączył: 25 Lis 2008
Posty: 16
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26-11-08, 00:36   

to byla gazowa kuchenka prawdopodownie nasza stara dobra EWA nie orientuje sie czy miala ona podlaczenie do gniazdka ale jak odkrecil rure gazowa i dotknal jej i obudowy kuchenki to go prac kopnal i podobno mocna bo nie wiedzial na poaczatku co to bylo:) tka mi tlumaczyla klijentka ktora wezwala mnie do utraty prady w gniezkach i stwierdzila ze dziwnie ja piesci (bolce mostkowane byly z zerem ale i na zerze i na fazie jest faza miedzy zerem i faza jest zero volt natomiast miedzy faza a rura od gazu jest 230 miedzy N i rura od gazu rownierz wspomniala tez ze keidys jak przyszli sprawdzic stan licznika gazowego to stwierdzili ze na liczniku jest napiecie^^ i w tym momencie mnie calkowicie zatkalo. raz bylo slychac cos w miejcu kolo pawlacza jak by cos nie stykalo ale patrzylem na kable i jest niby wszystko ok nie wiem jak dokladnie to wytlumaczyc trzeba by bylo to zobaczyc ^^ moze napisz jak rozumiesz to co przeczytales:)
_________________
Wita_c
 
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 26-11-08, 00:50   

jestem przyzwyczajony do takich opisów. Kuchenka po prostu robiła za neutralny (zero) w momencie odłączenia rury gazowej obwód zamknął się prze: fazę, odbiornik, kuchenka, hydraulik, rura gazowa, która jest połączona w piwnicy z uziomem i innymi metalowymi częściami. Aby zlokalizować przerwę powinieneś ustalić ile jest obwodów. Zapewne stara chata to dwa (Oświetlenie i Gniazda ) jeżeli jest więcej obwodów to musisz wyselekcjonować wszystkie punkty niesprawnego obwodu i ustalić czy wszystkie gniazda są niesprawne w tym obwodzie czy część Zazwyczaj w starych budynkach gniazda łączono jeden od drugiego i może w którymś gnieździe upalił się przewód. Podaj co to za chata w którym roku wybudowana i ile pokoi
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group