Elektronarzędzia |
Autor |
Wiadomość |
fidzi01
Uczestnik forum

|
Wysłany: 10-11-09, 09:32 Elektronarzędzia
|
|
|
witam, jak myślicie, z doświadczenia, jakie firmy są dobre, ja zamierzam kupić młotowiertarke + szlifierkę + wkrętarkę firmy DeWalt co sądzicie o tej firmie ??
Najchętniej to bym kupił z HILTI ale mnie nie stać |
_________________ fidzi |
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 10-11-09, 10:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
irekub
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 105 razy Wiek: 50 Dołączył: 22 Wrz 2006 Posty: 1121 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 10-11-09, 09:59
|
|
|
De Walt jest spoko.I w miarę tani.Wszystko zależy od tego, jaki masz "przemiał" na robocie.
Oczywiście za kasą idzie również niezawodność,choć czasem jest to kontrowersyjny temat. fidzi01 napisał/a: | Najchętniej to bym kupił z HILTI ale mnie nie stać |
Tak krawiec kraje............ |
_________________ "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej |
|
|
|
 |
15kvmaciej
Aktywny uczestnik forum wrażliwy elektryk

Pomógł: 57 razy Wiek: 55 Dołączył: 16 Kwi 2009 Posty: 1340 Skąd: essex-uk
|
Wysłany: 10-11-09, 12:46
|
|
|
Witam. Ja od dawna przywiązałem się do 'niebieskiego' Boscha, a ponieważ przedłużacze przy moich pracach to ewidentne ograniczenie i straty czasu, mam wyłącznie w 'stajni'
akumulatorowe. Młoto wiertarkę 36V z szybkozmiennym futerkiem, dwie baterie
LI-ion 2,6Amp/h gwarantują ciągłość pracy, wiertarkę 18V i dwie baterie Ni-mg3,0Amp/h-nigdy w pracy mi nie brakło mocy. Do wkręcania mam zestaw 11,5V Li-ion impakt i zwykła wkrętareczka, obie na imbusy. Wszystko trzy lata gwarancji.
Ale ostatnio mi 'padła' moja 36stka, cztery miesiące ciężkiego wiercenia w suficie, pył z betonu zniszczył komutator. Kupiłem kompletny wirnik i sam naprawiłem !!
Najnowszy model tej maszyny ma silnik bezszczotkowy, zero problemów z kurzem czy opiłkami metalu, po prostu bajka. No i z dumą pokazuję 'angolom', że na wszystkich bateriach boschowskich Li-ion pisze "made in Poland"!!
Sprzęt drogi, ale w momencie zakupu musisz wiedzieć czy i kiedy on zarobi na siebie, i czy stać cię na naprawy lub wieczne spacery do serwisu.
Aha, no i na pewno to samo kupione w Anglii czy w Niemczech, to nie to samo co kupione w Polsce..... w wielu przypadkach duże koncerny na jeden rynek wysyłają sprzęt pierwszej klasy, na inny rynek dorzucają dodatkowo trochę 'badziewia' |
_________________ ..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci?? |
|
|
|
 |
elektroodbyt
Uczestnik forum

Pomógł: 15 razy Wiek: 38 Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 94 Skąd: Rz-ow
|
Wysłany: 10-11-09, 17:53
|
|
|
Ja uzywam Dewalta i smialo moge polecic. Napewno sprzet sie nie posypie W mlotowiertarkach czasem ciezko chodzi przelacznik wiercenie / kucie ale to drobny szczegol. Co do cen, w UK elektronarzedzia sa niemal 50% tansze niz u nas! |
|
|
|
 |
Debesciak
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 35 razy Wiek: 57 Dołączył: 15 Sty 2008 Posty: 529 Skąd: LW
|
Wysłany: 10-11-09, 22:35
|
|
|
makita ma niezły sprzęt i tani |
_________________ zycie jest piekne |
|
|
|
 |
przemol_
Uczestnik forum

|
Wysłany: 10-11-09, 23:59
|
|
|
fidzi01 napisał/a: | Najchętniej to bym kupił z HILTI ale mnie nie stać |
kupic hilti to mozesz ale po gwarancji naprawa maszyny = kupno nowej bo jest po prostu nieoplacalna.
polecam niebieskiego boscha - dostepnosc czesci itp. sam korzystam z tego sprzetu i nie narzekam. w pracy mielismy narzedzia z hilti - tyle co one roboty zrobily to jest niemożliwe. ale za to z serwisu nie wrocil zaden sprzet bo nie oplacalo sie naprawiac
z dobrych znanych mi firm polecam procz hilti i niebieskiego boscha - dewalt, metabo, hitachi, makita, celma
jezeli chodzi o dewalt - wydaje mi sie ze to dobry wybor - w koncu typowy amerykanski sprzet a w dodatku ceny przystepne |
_________________ Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I po ten przychodzi ten jeden, który nie wie, że się nie da i on to własnie robi. Albert Einstein |
|
|
|
 |
seba201991
Uczestnik forum SeKo

Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 220 Skąd: Reńska Wieś
|
Wysłany: 15-11-09, 22:54
|
|
|
Polecam według kolejności z doświadczenia :
1 HILTI
2 Bosch koniecznie niebieski professional
3 Hitachi bardzo dobry sprzęt
4 Metabo |
_________________ Im więcej się uczę, tym więcej wiem jak mało umiem.. |
|
|
|
 |
e-sparks
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 119 razy Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 1082 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 16-11-09, 21:09
|
|
|
przemol_ napisał/a: | dewalt - ..... - w koncu typowy amerykanski sprzet | Pracowałem tym właśnie w Stanach i nie mam zbyt wysokiej opinii o nim. Na tamtejszym rynku to sprzęt popularny, nie profesjonalny. Jak dla mnie zbyt niewygodny i ciężki. Standard amerykański = wyciosany tomahawkiem. Polecam Boscha, chociaż używam również tanich Black&Decker-ów, ale to tylko kwestia przeznaczenia.
Pozdrawiam, Wiesław |
_________________ Pozdrawiam, Wiesław |
|
|
|
 |
przatowiak
Uczestnik forum

|
Wysłany: 17-11-09, 06:11
|
|
|
e-sparks napisał/a: | przemol_ napisał/a: | dewalt - ..... - w koncu typowy amerykanski sprzet | Pracowałem tym właśnie w Stanach i nie mam zbyt wysokiej opinii o nim. Na tamtejszym rynku to sprzęt popularny, nie profesjonalny. Jak dla mnie zbyt niewygodny i ciężki. Standard amerykański = wyciosany tomahawkiem. Polecam Boscha, chociaż używam również tanich Black&Decker-ów, ale to tylko kwestia przeznaczenia.
Pozdrawiam, Wiesław |
potwierdzam.
dewalt jest postrzegany w Polsce jak stanley amerykanski sprzet.w usa stanley jest jak topex w Polsce, chociaz uwazam dewalta za dobry sprzet.Ja osobiscie uzywam niebieskiego boscha(jedna baterie mam tez made in Poland) ,ale gdybym teraz kompletowal sprzet poszedlbym w strone Ridgid-sprzt niezniszczalny ,ale chyba slabo dostepny w Polsce i raczej brak serwisu.Hilti nawet w usa (gdzie narzedzia sa stosunkowo tanie) jest zbyt droga w porownaniu do innych marek. |
|
|
|
 |
seba201991
Uczestnik forum SeKo

Pomógł: 7 razy Wiek: 29 Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 220 Skąd: Reńska Wieś
|
Wysłany: 17-11-09, 19:04
|
|
|
Skoro w stanach Stanley to topex to jaka cenna tej walizki i po ile jest dolar? http://www.amazon.co.uk/S...p/dp/B0001IWATA |
_________________ Im więcej się uczę, tym więcej wiem jak mało umiem.. |
|
|
|
 |
e-sparks
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 119 razy Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 1082 Skąd: Suwałki
|
|
|
|
 |
przatowiak
Uczestnik forum

|
Wysłany: 18-11-09, 04:36
|
|
|
Stanley jesli chodzi o narzedzia podreczne nieumywa sie do Klein Tools czy Knipex ,Lenox ,Greenlee.
Nigdy nienazwe produktu Stanleya profesjonalnym no moze z lini Fat Max ,ale oczywiscie rzeczy jak skrzynki narzedziowe ,poziomice sa ok.Nacodzien uzywam miare Stanleya bo jest wytrzymala i tania. |
|
|
|
 |
CKCK
Uczestnik forum

Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Gru 2007 Posty: 227 Skąd: Ścinawa
|
Wysłany: 18-11-09, 16:02
|
|
|
Witam!
Przy wyborze elektronarzedzi prosze pamietac rowniez o serwisie -czy jest na miejscu,jaki jest dostep do schematow itp.
Obsluga -czy elektronarzedzie obslugiwane przez 1 i ta sama osobe czy przez wielu bo okazuje sie ze przyczyna wielu usterek jest tzw.czynnik ludzki.
Polecam BOSCHA cena przystepna,serwis w okloicy,schematy dostepne
Pozdrawiam CK |
_________________ " Rzeczy niemożliwe robimy od razu, tylko cuda zajmują nam trochę czasu " |
|
|
|
 |
czarek04.02
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 167 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 1156 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 25-11-09, 20:31
|
|
|
Witam,
i dlatego Bosch professional jest tak popularny...dobra cena i dostepność serwisu w okolicy,a i robotę odwali...ale są lepsze sprzęty choćby Hilti,ale jak wyzej opisane.
Pozdrawiam.
Ps.Kolega 15kVmaciej nie lubi przedłużaczy...czy tu nie chodzi,ze w UK są inne wtyczki i gniazdka?! A ten bezszczotkowy Bosch 36V to ten... http://www.bosch-pt.pl/bo...object_id=11346 |
_________________ RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)
Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02 |
|
|
|
 |
kkas12
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 169 razy Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 2336 Skąd: Oborniki Śl
|
Wysłany: 25-11-09, 22:37
|
|
|
Witam!
Tu nie chodzi o wtyczki ale o standarty, które zabraniają posługiwaniem się elektronarzędziami zasilanymi napięciem 230V.
Na budowach musisz mieć transformator 230/110V, który musi stać on obok rozdzielni i dopiero odpowiednim przedłużaczem (w żółtym kolorze) możesz zasilić elektronarzędzie potrzebne na stanowisku pracy. |
_________________ pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
|